Архива вести
                   

ПОЗИВ ЕВРОПСКОГ ПРОГРЕСА ЗА ПРЕДЛОГЕ ПАРТНЕРСКИХ ПРОЈЕКАТА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА И ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

9. октобар 2014.

У оквиру програма Европски ПРОГРЕС објављен је први позив за подршку пројектима који ће бити реализовани у сарадњи локалних самоуправа и организација цивилног друштва, а који имају за циљ економско оснаживање угрожених група у југоисточној и југозападној Србији. Европска унија и Влада Швајцарске ће подржати са 46 милиона динара реализацију пројеката у оквиру Фонда за учешће грађана.

Сви пројекти морају да буду утемељени у општинским стратегијама одрживог развоја и да допринесу једном од следећих приоритета: запошљавању, смањењу сиромаштва и повећању укључености рањивих група у друштво; промоцији интеркултуралног дијалога; подизању свести о проблемима миграције и доприносу смањењу трговине људима.

За појединачне пројекте који су резултат партнерства између организација цивилног друштва и локалних самоуправа биће издвојено максимално 2,3 милиона динара. Уколико су у партнерство укључене минимум две организације и две општине, максимална вредност подршке ће бити до 4,6 милиона. Један од предуслова конкурса је да партнерске организације обезбеде финансијски допринос од најмање 10% од вредности учешћа донатора. Укупна вредност појединачних пројеката не сме премашити износ од 4,6 милиона, односно 9,2 милиона динара кад су укључене две организације и две општине.  

Претходних година, у оквиру ЕУ ПРОГРЕС програма, који је претходио Европском ПРОГРЕС-у, успешно је реализовано 66 сличних пројекта у оквиру два позива Фонда за учешће грађана.  

За средства у оквиру овог позива могу да се пријаве удружења и организације које имају седиште у најмање једној од 34 општине које су укључене у Европски ПРОГРЕС. Пројекти морају бити спроведени у року од максимално дванаест а минимално шест месеци, односно девет месеци за пројекте са двоструким партнерством. Конкурс је отворен до 31. октобра 2014. године, а пријавна документација и додатне информације су доступне на веб адреси http://www.euprogres.org/konkursi.php?oblast=pozivi .

У програм Европски ПРОГРЕС су укључене следеће 34 локалне самоуправе: Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

 Извор: Званична презентација града Врања и Координационо тело