Архива вести
                   

ПОВЕРЕНИК ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА И ЗАШТИТНИК ПРАВА ГРАЂАНА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

2. октобар 2014.

Годишњи извештаји за 2013.годину Заштитника права грађана и Повереника за информације од јавног значаја представљени су јуче на трибини у Врању.

Говорећи о правима грађана, Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да жели да чује колико су подаци из Извештаја релевантни из угла локалне самоуправе, односно локалне средине.

„Из више разлога сматрам да је Србија београдизована. Нужно је проверити са људима из локалних средина да ли су подаци из Извештаја, предлози, налази и мишљења који се тичу Србије, релевантни  и за локалне средине у Србији и то из угла локалног правосуђа, администрације, судија и локалних организација. Грађани не виде јавни сектор као правичан и праведан, али је и штета што су сви у јавном сектору претстављени као нерадници и корумпирани људи. Чињеница је да није тако“.  рекао је Јанковић.
 
Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао је да није само Београд Србија и да је потребна добра процена ствари и на локалу када су у питању људска права, и то на начин који омогућава да се проблеми решавају.

„Мало је модерних закона у Србији који су одмах дали резултате. Оног момента када број жалби поверенику и заштитнику грађана почне да опада, то ће бити знак да смо достигли неки ниво.  Када је у питању заштита података о личности, у Србији имамо незамисливе повреде и продор у приватност, који су незамисливи у свету коме ми тежимо као земља, односно нису замисливи без неких санкција“, рекао је Шабић.   

Градоначелник Врања Зоран Антић је у име домаћина рекао да Врање слови за једну отворену грађанску срединугде нема подела ни раздвајања по било ком основу.  

„Врање је град који има службе које свакодневно комуницирају са грађанима . Ово је прилика да видимо докле смо као локална средина напредовали у заштити права човека и грађанина, као и стварању одређеног миљеа које ће погодовати заштити права грађана.  Град Вање има свог заштитника грађана и службу која се бави правном помоћи. Велику захвалност Врање дугује  НВО сектору, након чијих савета су многе ствари имплементиране у градске одлуке“, изјавио је Антић.

Трибине са овом тематиком, након Врања, одржаће се у још четири града у Србији.

Извор: ОК Радио и Координационо тело