Архива вести
                   

ПОВЕЋАВА СЕ БРОЈ КОРИСНИКА УСЛУГА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У БУЈАНОВЦУ

20. март 2017.

Бујановац - На територији бујановачке општине је прошле години било 4. 130 корисника услуга Центра за социјални рад. 

„Према најновијим подацима, око хиљаду породица прима социјалну помоћ, док износ средстава варира од случаја до случаја. Месечни износ се креће у распону од осам до 26 хиљаде динара,” каже директор  те  установе Нијази Ахмети.

Ахмети је додао да приоритет у добијању социјалне помоћи имају породице са старим члановима, децом и оне које су без икаквих прихода, а одлуку о добијању социјалне помоћи доноси стручни тим Центра за социјални рад, који комплетира документацију и излази на терен.

Према подацима из 2016 године, око 300 особа из општине Бујановац прима накнаду за помоћ и негу другог лица, а месећни износ накнаде зависи од степена инвалидности и износи од 10. 000 до 27. 000  динара.

Како је рекао  Амети, деветоро деце  из бујановачке општине смештено је по хранитељским породицама у самој општини, али и у другим општинама у Србији.

У Бујановцу постоји пет хранитељских породица, а  тренутно о деци брину две српске и једна албанска хранитељска породица.

„У бујановачкој општини је забележено око 40 случајева породичног насиља, који укључују и партнерско насиље, кога је било у 12 случајева,” каже Ахмети,

Жене  пријављују насиље Полицијкој станици у Бујановцу, док је у Центру пријављено четири случаја.

Ахмети  је додао да се у последње време у Бујановцу повећао и број развода, који су углавном споразумни и укључују  и  фиктивне разводе  ради постизања неког циља у иностранству, склапања брака и слично.

Он је додао да се то “обично односи на Албанце и Роме”.

Рад Центра за социјални рад финансира се средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, док општина Бујановац издваја средства за краткорочну помоћ и материјалне трошкове.

Извор: Југпрес и Координационо тело