Архива вести
                   

ПОТРЕБНА ОДГОВОРНИЈА ПОЛИТИКА ЕУ ПРЕМА МИГРАНТИМА

16. јули 2015.

Прешево/Бујановац – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић оценио је јуче у Прешеву да се решење за проблем таласа миграната не може наћи у зидовима, већ у заједничкој политици ЕУ и транзитних земаља.

Вучић је током посете Центру за прихват миграната у Прешеву указао на то да је реч о проблему који није тренутни, и изразио бојазан да ћемо се са њим суочавати и током зиме.

„Не можете да зауставите један процес у којем људи са одређених територија централне Азије или Блиског истока долазе овде у потрази за бољим животом, на путу ка Немачкој или другим западноевропским земљама”, навео је премијер.

Вучић је подсетио на то да у Србију дневно долази приближно 1.000 људи, и истакао да се решење за овај проблем мора тражити у сарадњи са ЕУ.

„Решење није у зидовима, већ у заједничкој и озбиљнијој политици земаља ЕУ, којима замерам да немају довољно одговорну и озбиљну политику према овом проблему, али и свих нас осталих који се налазимо на том транзитном путу”, поручио је он и додао да очекује да ће уз подршку Уније бити пронађено решење за овај проблем у будућности.

Премијер је подсетио на то да ЕУ већ пружа подршку Србији кроз заједничке контроле, као и у виду термовизијских камера, рачунара, лекова и других потрепштина, али и оценио да то није довољно.

„Нашу земљу је то на дневном нивоу до јуче коштало приближно 15.000 евра, а сада више, са доласком већег броја миграната. То српски буџет неће моћи да поднесе и зато ће бити потребна већа подршка ЕУ”, поновио је Вучић.

Према његовим речима, талас миграната не утиче на укупну безбедносну ситуацију у Србији јер мигранти не долазе како би правили инциденте, већ су побегли од несреће, рата, у потрази за бољим животом, а не за невољама.

Зато им се, како је рекао, мора одати признање, јер је у условима тешке ситуације и разумљиве борбе за преживљавање број инцидената тако мали, да је занемарљив.

Он је, изразивши наду да ће Србија коректно да се односи према тим људима, подсетио на то да је њихова жеља да оду што брже на неко друго место, и поновио да се људи не могу спречавати у томе да се крећу.

Вучић је започео посету Прешеву и Бујановцу састанком са председником општине Прешево Рагмијем Мустафом, који му је, као првом председнику Владе који је обишао тај крај, уручио Захвалницу општине Прешево.

Он је након тога обишао реновирано Ванболничко породилиште, које није радило 27 година, а у којем ће сада моћи да се обави 500 порођаја годишње.

Вучић је јуче посетио и Бујановац, и том приликом обишао Народну кухињу Црвеног крста и у Бујановачкој бањи и разговарао са представницима Срба из Бујановца.

Влада Србије одобрила је средства у износу од 6.488.000 динара за трошкове рада Народне кухиње у Бујановцу.

У пратњи председника Владе Србије били су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић.

Извор: Вебсајт Владе Републике Србије и Координационо тело