Архива вести
                   

Посета амбасадора Русије, Александра Конузина, општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа

4. фебруар 2009.

Амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Конузин, посетио је југ Србије 2. и 3. фебруара. 2009. године. Посета је организована уз подршку Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Током посете, амбасадор Конузин се састао са званичницима локалних самоуправа и са представницима српских политичких група у Скупштинама општина Прешево, Бујановац и Медвеђа. Циљ посете амбасадора Конузина било је упознавање са политичком и економском ситуацијом у јужној Србији.

Током обиласка Прешева и Бујановца, амбасадор Конузин , потпредседник Координационог тела Сима Газикаловић и директор Координационог тела Ненад Ђурђевић састали су се са председницима општина Прешево и Бујановац, Надером Садикуом и Шаипом Камберијем, као и са председницима Скупштина општине, Рагмијем Мустафом и Јонузом Муслиуом. Најзначаније теме разговора са лидерима општине Прешева и Бујановца, али и са представницима српских политичких групација у овим општинама биле су неопходност успостављања мултиетничких локалних самоуправа, учешће албанских представника у раду Координационог тела, интеграција Албанаца у државне институције и побољшање образовног система у овим општинама. Током састанака, председници општина изразили су задовољство посетом амбасадора Руске Федерације.  Закључено је да је ситуација на југу Србије стабилна и да је приоритет реализација постојећих пројеката и осмишљавање нових развојних пројеката. Председник општине Прешево, Надер Садику, изјавио је да је Координационо уложило значајна средства у развој општина на југу Србије и истакао да се „са доласком Милана Марковића као председника Координационог тела, очекује период веће активности“.

Једна од главних тема била је и привредна заосталост Прешева и Бујановца и могућности за економски развој.  Амбасадор Конузин је нагласио да је највећи потенцијал за економску сарадњу извоз пољопривредних производа из Србије у Русију. „Руско тржиште је толико да може да прихвати скоро неограничену количину воћа и поврћа из Србије. Сваке године се увоз ових производа из Србије повећа за 50%“, нагласио је Конузин и позвао општинске званичнике да се повежу са Привредном комором Србије у Београду и Руско-српским пословним саветом како би се укључили у ову трговинску размену и подстакли извоз својих производа. „Када економија ради, сви проблеми се лакше рашавају“, закључио је амбасадор Конузин.