Архива вести
                   

ПОМОЋУ ПАЛТФОРМЕ АНГАЖОВАНО 7.000 ВОЛОНТЕРА

24. април 2020.

Захваљујући националној платформи „Буди волонтер“  (https://budivolonter.gov.rs/) која је покренута 24. марта, више од 7.000 људи у 27 градова и општина се укључило  у помагање суграђанима на добровољној бази. Волонтери су активни широм Србије, а највише их је у Београду (24 одсто) и Новом Саду (15 одсто). Када су у питању други градови и места, волонтера је највише у Зрењанину (7 одсто) и Суботици (6 одсто), Кикинди и Лесковцу (5 одсто), те Панчеву, Нишу и Новом Пазару (4 одсто). Већина волонтера има између 20 и 40 година (70 одсто), а има и млађих од 20 година (7 одсто).

„Захваљујући платформи „Буди волонтер” формирана је сигурна и безбедна мрежа волонтерске подршке старијима од 65 година, који су у обавезној изолацији, као и другим грађанима и грађанкама којима је потребна ова врста помоћи“, истакао је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу (ИТЕ).

Пријаве заинтересованих грађана који желе да помогну и буду волонтери се проверавају, са циљем да се спречи свака злоупотреба.

„Када надлежне службе одобре пријаву, подаци о волонтерима се прослеђују локалним самоуправама, како би градски и општински центри могли да их контактирају и повежу са грађанима којима је потребна њихова помоћ“, додао је Јовановић.

Повезивањем ове платформе са телефонским контакт центром омогућена је пријава и укључивање и оних волонтера који немају дигитална знања и вештине, попут оних без приступа интернету и старијих суграђана.

Сви заинтересовани за волонтирање и даље могу да се пријаве попуњавањем пријаве на сајту https://budivolonter.gov.rs/ или бесплатним позивањем контакт-центра КОВИД-19 на број 19819, сваког дана од 8 до 22 часа.

Националну платформу за пријаву волонтера „Буди волонтер” реализовали су Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу (ИТЕ), у сарадњи са платформом „Србија ствара”, а уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Извор: Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Координационо тело