Архива вести
                   

ПОМОЋ РОМИМА ЗА ПОЧЕТАК ПРИВАТНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

28. април 2014.

Врање -У оквиру пројекта „ Подршка ромском предузетништву као алтернатива тражења  азилне заштите у ЕУ“, троје предузетника ромске националности добило је помоћ за покретање сопственог бизниса. Милкица Михајловић из Требешиња, Игор Куртић из Бујановца и Станко Селимовић из Врања  имали су најбоље бзнис идеје у конкуренцији од 54 појединаца који су конкурисали на овом пројекту. Њима је у сврху помоћи за покретање посла уговором припало по 150 000 динара.

Према речима Иване Стошић, директорке Бизнис инкубатор Центра (БИЦ) у Врању, пружање помоћи Ромима у циљу отварања нових радних места има за сврху  да одврати људе ове људе од одласка  И тражења азила у некој од западних земаља.

Милица Михајловић ће се опробати у узгоју пчела и производњи меда, Игор Куртић ће покренути производњу хелијумских балона за декорисање, док ће Станко Селимовић отворити штампарију за канцеларијски материјал.

Пројекат „ Подршка ромском предузетништву као алтернатива тражења  азилне заштите у ЕУ“ резултат је рада Ромског центра за демократију у сарадњи са групом „ 484“ из Београда и „БИЦ“  из Врања. Финансијску подршку од 994.000 динара обезбедила је Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије.

Извор: Југмедиа и Координационо тело