Архива вести
                   

ПОКРЕНУТ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА РАЗВОЈ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА СА ЦИЉЕМ ЗАШТИТЕ ПРОСТОРА ЗА ДЕЛОВАЊЕ ОЦД

19. август 2019.

Балканска мрежа за развој цивилног друштва (Balkan Civil Society Development Network – BCSDN) је покренула регионални “hub” (центар) за развој цивилног друштва са циљем заштите грађанског простора. 

Пратећи заједничку визију BSCDN-а и њених чланова, која подразумева јачање плуралистичког цивилног друштва заснованог на поштовању права на Балкану, овај регионални центар за развој цивилног друштва има за циљ побољшање сарадње и отпорност организација цивилног друштва у земљама западног Балкана, кроз повезивање и оснаживање у иновативним активностима за стварање подстицајног окружења и њиховим праксама одговорности.

Посебни циљеви овог програма су:

  • Допринос подстицајном окружењу за развој цивилног друштва које омогућава ОЦД да буду утицајни актери у друштву.
  • Подршка ефикасним, транспарентним и одговорним ОЦД које доприносе заштити грађанског простора.
  • Јачање регионалне сарадње за промоцију грађанског простора кроз Фонд за развој цивилног друштва.

Цивилно друштво у региону може очекивати континуирано и редовно праћење стања подстицајног окружења, побољшану употребу и промоцију најбољих пракси одговорности организација цивилног друштва у региону, као и грант шему која би те напоре проширила на ОЦД у регији.

Ова шема бесповратних средстава имаће регионалну компоненту грантова за више држава, ад-хоц грантове усмерене на подршку ОЦД у хитним случајевима или у њиховим иновативним акцијама кроз Експертске мисије и подршком њиховим регионалним окупљањима/радионицама/акцијама и слично.

Укупни износ гранта је 1.495.000,00 €.

Више информација можете пронаћи на http://www.balkancsd.net/regional-civil-society-development-hub-aimed-at-protecting-civic-space-initiated-by-bcsdn/?fbclid=IwAR3zy_FMnIvfqnXiiVo1n9F30svrfJLRlZIuYvcNlsnJP4c2VknLY52QBSM

Програм ће трајати наредне две године и подржава га Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА).

Извор: Балканска мрежа за развој цивилног друштва и Координационо тело