Архива вести
                   

ПОДСТИЦАЈИ ЛОКАЛНОЈ ПОЉОПРИВРЕДИ

24. април 2012.

Бујановац  - Бујановачка самоуправа ће ове године подстаћи пољопривредни развој са 10 милиона динара. Највише средстава из пољопривредног буџета намењено је развоју сточарства, пре свега узгоју крупне стоке, који ће се подржати са пет милиона динара. На подручју Бујановца фонд ситне стоке свео се на мање од две хиљаде грла. Регистровани сточари добиће ове године премију по грлу стоке ради увећања стада, превасходно броја грла, повећања производње меса, млека и млечних производа.

До не тако давно, читав Пчињски округ био је чувена дуванска регија. Једино се на подручју Бујановца, и донекле Прешева, још увек сусрећу дуванска поља, али то се не може поредити сa некадашњим стањем. У рејону Бујановца брало се у сезони на хиљаде тона дувана, а данас око 200 тона. Тај дуван је  производило двадесетак пољопривредника, сад га сади 200 газдинстава.

Последњих година бујановачка самоуправа сопственим премијама покушава да одржи садњу дувана. У 2012. години премије ће износити укупно три милиона динара. Узгајивачи дувана примиће их после откупа, зависно од предате количине.

За ширење повртарске производње у Бујановцу, из општинске касе издвојиће се око пола милиона динара. И воћари могу да рачунају на потпору, али само они чији су воћњаци  већи од 30 ари. Предвиђа се да ће скоро половина активних бујановачких пољопривредних газдинстава добити општинску премију ове године.

За програм вештачког осемењавања говеда, који већ неколико година спроводи Ветеринарска станица у Бујановцу, у 2012. години требаће близу четири милиона динара. Помоћ се очекује од Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Бујановац се убараја у педесетак општина у Србији са отежаним пољопривредним условима. Има три хиљаде регистрованих газдинстава, али само нешто више од половине тих газдинстава се пољопривредом бави активно.