Архива вести
                   

ПОДРЖАВАЛИ МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА И МЛАДЕ

15. октобар 2012.

Извор: Југпресс / Бујановац - Директор УСАИД-овог Програма економске сигурности, Мајкл Пилсбери, изјавио је да је у оквиру тог програма у протеклих шест година у различите пројекте уложено 24 милиона долара.

„ Од тог износа је око осам милиона долара потрошено на општине широм Србије у оквиру помоћи за јачање њиховог реаговања и планирања у ванредним ситуацијама“, рекао јe Пилсбери и додао да је „Бујановаце такође био укључен у ту компоненту програма“.

„ Преосталих 14 милиона долара су били подељени тако што је половина новца потрошена у Санџаку, а половина на југу Србије. Ми смо у оквиру компоненте за јачање сигурности имали два приоритета. Први приоритет се односио на директну подршку малим и средњим предузећима која су желела да ојачају и освајају нова тржишта. Подржали смо око 100 бизниса на подручју југа Србије, а они су током ове године зарадили више од седам милиона долара, захваљујући новим уговорима које су потписали, сајмовима и пруженој подршци“, рекао је Пилсбери.

У оквиру подршке другој компоненти, јачању омладинског предузетништва и Канцеларија за младе, овај програм се фокусирао на реализацију приоритета који су предвиђени Националном стратегијом за младе.

„ У оквиру подршке Канцеларијама за младе, пружили смо обуку координаторима ових канцеларија директан приступ бесповратним средствима, која омогућавају запошљавање и самозапошљавање. У свакој општини смо потрошили око 10.000 долара на подизање капацитета и помоћ Канцеларијама за младе, као и додатних 5.000 долара на пројекте који су произишли из плана“, рекао је Пилсбери