Архива вести
                   

ПОЧИЊЕ ПРОЈЕКАТ "АКТИВИЗАМ МЛАДИХ КАО ПРЕВЕНЦИЈА СУКОБА"

23. септембар 2013.

Бујановац - Грађанске иницијативе из Београда и Цивилни ресурсни центар из Бујановца су покренули пројекат који ће у наредне две године повезивати мултиетничке групе средњошколаца и наставника у Бујановцу и Прешеву. Кроз волонтирање, дискусије и активно учешће у ђачким парламентима, ђаци и наставници ће заједно радити на превенцији сукоба стварајући чвршће везе и одрживе механизме за јачање учешћа и сарадње средњих школа на југу Србије, као и са постојећим структурама на нивоу Србије. 11. септембра 2013. године,  Грађанске иницијативе и Цивилни ресурсни центар потписали су меморандуме о сарадњи са четири средње школе из Бујановца и Прешева. У пројекат "Активизам младих као превенција сукоба" укључиле су се: гимназија "Скендербег" и средња техничка школа из Прешева, стручна школа "Свети Сава" и средња школа "Сезар Сурои" из Бујановца.

Током наредне две године ђаци и наставници из различитих етничких група биће укључени у бројне школске и ваншколске активности. Програм ће обухватиити рад са наставницима за примену методе структурисане дискусије, кроз коју се ђаци мотивишу на разговор и размену мишљења о актуелним и контроверзним темама. Како би се подстакао активизам и веће учешће ђака у процесу одлучивања у школама, пројекат ће посебно бити усмерен на јачање ученичких парламената у школама у Бујановцу и Прешеву, њихово повезивање и стварање заједничког ученичког парламента две општине. Током целог пројекта ђаци ће бити укључени у бројне радионице и семинаре, у оквиру којих ће осмишљавати и спроводити волонтерске акције, мотивисати вршњаке и суграђане да им се придруже у решавању различитих проблема у заједници. Поред наставника и ђака, план је да у спровођење пројекта и све наведене активности буду укључени и њихови родитељи као и локалне институције, организације цивилног друштва и приватни предузетници, како би што шира заједница била активна у превенцији сукоба и раду за опште добро свих.

Пројекат "Активизам младих као превенција сукоба" спроводе Грађанске иницијативе и Цивилни ресурсни центар, а подржава га амбасада Велике Британије у Београду.

Извор: Бета