Архива вести
                   

ПОЧИЊЕ КОНКУРС ЗА НАЈБОЉИ МЕДИЈСКИ ПРИЛОГ О УТИЦАЈУ ЕВРОИНТЕГРАЦИЈА НА ЖИВОТ СТАНОВНИШТВА НА ЈУГОИСТОКУ И ЈУГОЗАПАДУ СРБИЈЕ

19. децембар 2016.

Београд - Развојни програм Европски Прогрес, у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Републици Србији и Канцеларијом за европске интеграције Владе Републике Србије, расписао је конкурс за најбољи медијски извештај локалних и регионалних медија на тему европских интерграција и утицају на свакодневни живот становништва на југоистоку и југозападу земље.

Радови, објављени у периоду од 15. децембра 2016. године до 1. марта 2017. године, треба да буду усредсређени на укупну подршку коју Европска унија, у партнерству са владама Швајцарске и Србије. преко Европског Прогреса, пружају локалном развоју са циљем да се унапреди квалитет живота становништва у 34 општине обухваћене програмом.

Награде ће бити додељене у осам категорија: најбољи телевизијски прилог, најбољи радијски извештај, најбољи новински извештај, најбољи рад објављен на интернету, најбољи серијал медијских прилога, најбољи прилог о преудузетништву,најбољи прилог о пројекту који финансијски подржава ЕУ у некој од програмских општина, као и најбољи прилог о потенцијалним пројектима који би допринели побољшању квалитета живота локалне заједнице у овим општинама.

Истичући важну улогу медија, нарочито локалних, у информисању грађана Србије о процесу европских интеграција, Марко Вујачић, национални руководилац Европског Прогреса, је рекао: „Надамо се да ће овај конкурс подстаћи новинаре локалних и регионалних медија да извештавају  о темама и пројектима који чине суштину онога што европске интеграција доносе грађанима, а што није увек у фокусу пажње, имајући у виду да политичке теме често доминирају над онима које се тичу друштвеног и економског развоја”.

Право учешча на конкурсу имају локални и регионални штампани медији, новинске агенције, радио програми, телевизијски програми или интернет портали са седиштем у једној од локалних самоуправа обухваћених Европским Прогресом. Радове могу да шаљу и регионални медији са седиштем ван програмских општина који у последње две године активно  извештавају о догађајима у најмање пет општина обухваћених Програмом.

Награде ће се доделити најбољима у свих осам категорија, како медијским кућама тако и њиховим новинарима који су припремали радове. Европска унија и Влада Швајцарске ће преко Европског ПРОГРЕСа наградити медијске куће опремом у вредности до 5.000 евра, како би се ојачали технички капацитети локалних и регионалних медија. Канцеларија за Европске интеграције ће за ауторе медијских извештаја који су оцењени као најбољи организовати радну посету релевантним националним државним институцијама укљученим у процес европских интеграција у Београду, а затим ће у организацији Делегације ЕУ они боравити у студијској посети Бриселу, где ће се састати са званичницима ЕУ, обићи институције ЕУ, као и културне знаменитости Брисела, и упознати са својим колегама које извештавају из Брисела.

Извор: Европски прогрес и Координационо тело