Архива вести
                   

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У БУЈАНОВЦУ И ПРЕШЕВУ

26. новембар 2012.

Школа срског језика коју организује Служба Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа почела је 24. новембра. Наставу српског језика похађају млади од 15 до 30 година из албанске заједнице из општина Бујановац и Прешево. Школа језика је бесплатна и трајаће седам месеци. За све полазнике школе Служба Координационог тела обезбедила је најквалитетније уџбенике за учење српског језика. Настава се организује два пута недељно, током викенда, у просторијама одељења Економског факултета у Бујановцу и Средње техничке школе у Прешеву.

Четири професорке школе језика из Ниша, која је одабрана да организује часове за полазнике Школе српског језика, настојаће да сви полазници усаврше  знање српског језика. У томе ће им помагати локални асистенти из албанске заједнице.

Број пријављених кандидата који су изразили жељу да науче српски језик изузетно је велики. Од њих 370, 310 кандидата полагало је тест којим се утврдило тренутно знање српског језика и у складу са тиме организовала настава. Велики број заинтересованих за учење српског као нематерњег језика указује на постојање потребе, жеље и спремности да се научи језик средине у којој живе.  Истовремено, то је и доказ да ови млади људи имају поверење у пројекте које за њих и њихову добробит  осмишљава и организује  Служба Координационог тела.

Већину полазника Школе српског језика у обе општине чине средњошколци, али има доста студената одељења Економског факултета у Бујановцу, других факултета и оних који су окончали процес образовања.

Након седам месеци сви полазници школе унапредиће своје знање српског језика и добиће сертификоване дипломе.

Иницијативу Службе Координационог тела, којом се млади Албанци оспособљавају да говоре званични језик своје државе, што представља корак ка интеграцији, подржава Амбасада Велике Британије у Републици Србији.