Архива вести
                   

ПОЧЕТАК ОБЕЛЕЖАВАЊА АКАДЕМСКЕ ГОДИНЕ НА ФАКУЛТЕТУ У БУЈАНОВЦУ

18. октобар 2021.

Бујановац – Београд – Обележавању почетка академске године на Економском факултету у Бујановцу присуствовали су министар просвете, Бранко Ружић, амбасадор и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Јан Брату, високи комесар за националне мањине, Каират Абдракхманов, представник Европске уније, Мартин Клауке, директорка Координационог тела, Данијела Ненадић и председник Националног савета, Албанаца Рагми Мустафа.

Тема састанка који је уследио била је унапређење квалитета образовања.

Данијела Ненадић, директорка Службе Координационог тела, рекла је да је Одељење Економског факултета у Бујановцу из Суботице и даље један од приоритета у раду Координационог тела, као и да ће се Координационо тело залагати и свесрдно помагати како би студенти добили што квалитетније образовање.

У оквиру подршке вишејезичном образовању, Мисија ОЕБС-а у Србији организује курсеве српског и албанског језика за студенте овог факултета и остале заинетресоване грађане локалне заједнице. У партнерству са Министртсвом за људска и мањинска права и социјални дијалог, као и владама Аустрије и Турске, ОЕБС проширује и програм стручне праксе на јужну Србију, пружајући младима могућност да стекну вредно професионално искуство у централним институцијама.

Председник општине Бујановац, Нагип Арифи, истакао је да би на Економском факултету у Бујановцу требало да се запошљавају албанци који дипломирају у овој високошколској установи.

Председник Бујановца је у свом говору затражио да се главни фокус стави на подизање квалитета образовања на овом факултету, да се одржавају чешћи контакти са две бујановачке средње школе, притом не искључујући школе из Прешева и Врања, наводе из Општине.

За претходних 10 година, на бујановачком одељењу Економског факултета Суботица, основне студије уписала су 932 студента – 476 Срба, 453 Албанца и 3 Рома.

До сада је дипломирало 275 студената –  99 Албанаца и 176 Срба, подсећају из Општине.

Извор: Бујановачке, ОЕБС Мисија у Србији, Координационо тело