Архива вести
                   

ПОЧЕЛО ТАКМИЧЕЊЕ „ШАМПИОНИ БЕЗГОТОВИНСКОГ ПЛАЋАЊА"

19. јули 2019.

Под слоганом  „Плати картицом и победи", првог дана јула почело је такмичење градова и општина –  „Шампиони безготовинског плаћања". Локалне самоуправе које буду најуспешније у мотивисању грађана и привреде да таксе, накнаде и порезе плаћају картицама добиће вредне награде међу којима су дечије игралиште и израда интернет презентације, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

У такмичењу учествује 60 градова и општина са територије Републике Србије који су показали спремност да модернизују своје шалтер сале и уведу услугу безготовинског плаћања за грађане и привреду.

Победници ће бити изабрани према броју остварених плаћања картицом на шалтеру локалне самоуправе у односу на број становника, од 1. јула до 31. децембра.

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу наводи да је такмичење једна од активности предвиђена новим Националним програмом за сузбијање сиве економије које су усмерене на смањење употребе готовине, с обзиром да је кеш генератор нелегалне трговине и утаје пореза.

 „Оваквим акцијама желимо да развијамо културу безготовинског плаћања, градимо ефикасну и транспарентну јавну управу и омогућимо грађанима да све послове око прибављања докумената и плаћања такси и накнада заврше на шалтеру институције, без одласка у пошту или банку", објашњава Јовановић.

Иако на продајним местима у Србији има скоро 90.000 ПОС терминала, то је и даље два и по пута мање од европског просека, и на многим местима није могуће платити картицом. Зато је за свих 60 локалних самоуправа које су се укључиле у такмичење обезбеђена бесплатна инсталација ПОС терминала и брендирање шалтера.

Првих пет  „шампиона" добија интернет презентацију  „У служби грађана" по угледу на сајт Владе Републике Србије, а награда за победничку локалну заједницу је дечије игралиште у вредности од 20.000 евра.

Током трајања такмичења, за све оне који се одлуче да градске или општинске услуге плате картицом на шалтеру, обезбеђене су најниже провизије од 45 динара на уплате до 4.500 динара, односно један одсто за уплате веће вредности, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Грађани и привреда могу да провере да ли је њихова локална самоуправа увела могућност плаћања картицом и сазнају више информација о такмичењу на националном порталу www.uzmiracun.rs.    

Такмичење градова и општина – „Шампиони безготовинског плаћања" организује Канцеларија за ИТ и еУправу, у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија  „Мастеркард" и  „Виза".

Извор: РТС, Вечерње новости и Координационо тело