Архива вести
                   

ПОЧЕЛО ДА РАДИ ПОРОДИЛИШТЕ У ПРЕШЕВУ

15. јули 2015.

Прешево - Директор Дома здравља у Прешеву Митат Сахити изјавио је да је ванболничко породилиште које је изграђено у реконструисаном делу Дома здравља у том граду почело да ради и да је спремно да прими прве породиље, након што је примљено десет медицинских сестара-акушера.

Сахити је изјавио да ће о породиљама у прешевском ванболничком породилишту бринути три доктора, као и да је породилиште, које има 12 кревета, отворено 24 сата.

„Ако буде било потребе, долазиће и двоје колега из врањског породилишта. Ванболничко породилиште у Прешеву има све оно што је предвиђено по закону о ванболничким породилиштима", казао је Сахити.

Сахити је рекао и да је почетак рада ванболничког породилишта од великог значаја за општину Прешево, јер су се жене из те општине до сада порађале у 45 километара удаљеном Врању, као и да се очекује да се у Прешеву годишње породи 380 до 420 жена.

Ванболничко породилиште у Прешеву изграђено је у реконструисаном делу Дома здравља, што су са око 1,5 милиона евра финансирали Министарство здравља, Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и локална самоуправа, док су Европска унија и Влада Швајцарске са 250.000 евра финансирале набавку опреме за породилиште.

Породилиште у Прешеву је свечано отворено у јануару 2014.године, али је почело да ради годину и по дана након свечаног отварања, пре свега због проблема око обезбеђивања кадрова, медицинских сестара – акушера и доктора који би радили у њему.

Извор: Бета и Координационо тело