Архива вести
                   

ПОЧЕЛА БЕРБА КУКУРУЗА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

3. октобар 2014.

Врање -У појединим општинама у Пчињском округу започела је овогодишња берба кукуруза засејаног овог пролећа на површини од 10.500 хектара.  У Пољопривредној саветодавној служби Пчињског округа кажу да је лепо време протеклих дана смањило проценат влаге у земљишту, па су берачи ушли у њиве без проблема, а берба се одвија без прекида.  

Приноси раних сорти кукуруза, који су иначе нижи него код касних сорти, крећу се око 5.5 тона по хектару, што потврђује прогнозе да ћемо ове године имати рекордан род, незабележен у последњих неколико година. Честе кише протеклих месеци успориле су фазу зрења касних хибрида и клип напуниле влагом, тако да се берба касних хибрида одлаже до тренутка када се влага у зрну спусти  на око 20-24%.

Већина ратара у Пчињском округу, која је посејала касне сорте, планира да бербу кукуруза започне тек наредне седмице, јер је проценат влаге изузетно висок и креће се и до 30 %, а у појединим крајевима дошло је и до појаве болести и клијања зрна на клипу. Уколико се лепо време стабилизује, завршетак бербе кукуруза може се очекивати до краја октобра, па би просечан принос, према првим показатељима, требао да буде око 7 тона сувог зрна по хектару.

За сетву пшенице, треба „ослободити” површине под кукурузом, односно обрати кукуруз и припремити њиве, а овако касна берба то неће омогућити, јер је кукуруз предсетвени усев пшеници, за коју оптималан период за сетву почиње данас.

Извор: Југмедиа и Координационо тело