Архива вести
                   

ПО РЕШЕЊЕ У БЕОГРАД, А НЕ У ПРИШТИНУ

22. jануар 2016.

Прешево, Бујановац, Медвеђа – „Држава на југу Србије добро ради свој посао. Од почетка мигрантске кризе нисмо имали ниједан крупнији проблем. Слично је и у односима са Албанцима који све више схватају да је Влада у Београду једина адреса на којој треба и могу да реше своје проблем”,  рекао др Зоран Станковић, председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Он се осврнуо и на проблем уџбеника на албанском језику које је Приштина поклонила ђацима и професорима у овом делу Србије и најавио да ће коначну реч о томе дати Министраство просвете.

“У више наврата сам разговарао са албанским лидерима. Сложили смо се да закони и процедуре морају да важе за све. Са тим је сагласан и Јонуз Муслију,” каже Станковић.

Он признаје да трпи критике због тога што није „жустрији" у осуди радикалних иступа албанских лидера.Заоштравање односа на југу Србије не може ни у ком смислу бити допринос нормализацији односа.

„Наивно је веровати да нешто што се догађа деценијама може да се промени за годину или две. Зато не дајем „ватрене" изјаве. Много је важније да уместо приче почнемо да решавамо проблем“, истиче Станковић.

Он верује да је све више Албанаца, који уместо у Приштину или Тирану, погледе усмеравају ка Београду.

„Од њих не тражимо ништа више од онога што им је поручио премијер Албаније Еди

Рама у Прешеву. Рекао им је дословце: "Морате да схватите да сте грађани Србије и да своје проблем морате да решавате у органима Републике Србије". Мислим да они то схватају,“ оценио је Станковић.

Уверен је и да је пропала идеја да Албанци на југу Србије направе Заједницу албанских општина као пандан Заједници српских општина на Косову и Метохији.Од седам албанских политичких партија на југу Србије, против тога су гласале највеће и најбројније, а у Медвеђи чак ниједан албански одборник,“ наглашава Станковић.

Извор: Вести и Координационо тело