Архива вести
                   

Петар Пан и Звончица у Прешеву и Бујановцу

29. април 2009.

У препуној сали Дома културе у Бујановцу, ученици основних школа „Бранко Радичевић“ и „Наим Фрашери“ са учитељима, певајући и играјући са глумцима одушевљено су погледали представу „Авантуре Петра Пана“ позоришне трупе „Иза кулиса“ из Новог Сада. Око 400 малишана громогласно је бодрило Петра Пана у борби са „злим“ капетаном Куком и на крају аплаузом испратило глумце.
Интересовање за представу превазишло је очекивања организатора, а радост и задовољство малишана изненадило је и глумце који су их водили кроз чаробне светове бајки. Бујановачки малишани су са глумцима певали, играли и путовали кроз авантуре Петра Пана и Звончице. По завршетку представе, деца су још дуго разговарала са глумцима, тражећи нове представе и нове авантуре.
Представу су пратиле и две локалне телевизијске станице, које су разговарале са малишанима и пренеле њихово задовољство гостовањем представе у Бујановцу.

Неколико сати касније, „Авантуре Петра Пана“ гостовале су у Прешеву где их је са истом радошћу дочекало око 350 малишана из основне школе „Вук Караџић“. Деца из Прешева и њихови учитељи затражили су од глумаца да поново гостују у том граду, са новим авантурама и новим причама. По завршетку представе, деца су хтела да сазнају више о својим омиљеним јунацима, показујући велико интересовање за позориште и дечије представе.
Локалне телевизијске станице снимале су представу и забележиле утиске глумаца, деце и учитеља.

По завршетку представе у Прешеву, Аца Лазић који у представи игра Петра Пана, рекао је да је изузетно задовољан због могућности да „Авантуре Петра Пана“ гостују у Бујановцу и Прешеву, те да реакција деце и њихово учешће у представи говоре о потреби да се на југу Србије ојача културна активност. Лазић је потврдио спремност да у наредном периоду настави сарадњу са Координационим телом, у циљу организовања пројеката и активности у области културе.

Представу „Авантуре Петра Пана“ организовала је Служба Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Ово је прво гостовање дечије представе у последњих десет година, а организовано је у оквиру програма за децу и омладину Службе Координационог тела.

Интересовање и радост деце говоре најјасније о неопходности улагања у младе. Координационо тело ће до краја године наставити да организује сличне активности за децу и омладину у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.