Архива вести
                   

ПЕТ + ЗА ОРГАНСКУ

15. новембар 2013.

У оквиру пројекта “Подршка производњи органске хране у јужној Србији”, настављене су активности на сарадњи са средњим пољопривредним школама из Јабланичког и Пчињског округа, у циљу подизања свести младих о значају органске производње.

Током новембра наставиће се активности у циљу едукације заинтересованих ученика за теме из области прераде органских производа. И овога пута могућност учешћа имаће сви ученици пољопривредних школа, уз већи нагласак на ученике прехрамбених смерова. До сада је одржано   неколико предавања на којима су ученицима презентована знања из области прераде органских производа, стандарда у органској производњи и специфичним процесима прераде одређених органских производа.

Након завршетка предавања ученици ће имати прилику да стечена знања покажу у квизу који ће бити одржан средином новембра. Ученици који покажу најбоље резултате добиће  место у тиму који ће крајем новембра четри дана боравити у Селенчи. У овом  месту у северозападној Бачкој налази се седиште фирме “Здраво органик” једне од највећих произвођача органских сокова и других производа насталих применом метода органске производње. Одабрани ученици ће имати прилику да у Селенчи наставе са едукацијама које ће за њих реализовати еминентни стручњаци из ове области. У компанији “Здраво органик” ученици ће имати могућност да у пракси виде све оно што су чули на предавањима, а планирано је и њихово укључивање у одређене производне процесе.

У претходној активности  у оквиру пројекта “Подршка производњи органске хране у јужној Србији”- “Петица за органску”, осамнаесторо ученика и четири професора учествовало је на студијском путовању у Аустрију, током које су посетили већи број органских фарми у околини Беча. Учесници путовања су били претежно ученици пољопривредних смерова средњих пољопривредних школа из Јабланичког и Пчињског округа.

Извор: Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа