Архива вести
                   

ПЧИЊСКИ ОКРУГ ДОБИЈА РЕГИОНАЛНУ ДЕПОНИЈУ СА ЦЕНТРОМ У ВРАЊУ

30. октобар 2023.

Пчињски округ добиће регионалну санитарну депонију у Врању, односно проширење постојеће депоније “Метерис”, најављује министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Вредност инвестиције фазе 1 је 13,3 милиона евра, од чега је 10 милиона евра зајам КФВ банке, док Немачка донира 2,48 милиона. Завршетак радова предвиђен је за крај 2026. године.

Пројектом су обухваћени и Сурдулица, Трговиште, Прешево, Бујановац и Босилеград, чији ће отпад завршавати на депонији “Метерис”.

Прва фаза обухвата набавку опреме за сакупљање комуналног отпада у Врању и околним општинама, а друга потпуно успостављање “система две канте”, набавком опреме за сепарацију отпада на месту настанка, изградњу трансфер станица и рециклажних дворишта.

Укупна вредност инвестиција фазе 1 у Врању је 13,3 милиона евра, од чега је за прву фазу регионалног центра управљања отпадом у Врању и опрему за сакупљање комуналног отпада вредност инвестиције 12,5 милиона евра, док је за прву фазу набавке опреме за сакупљање комуналног отпада у околним општинама предвиђено 800.000 евра - наводи Весић.

Осим Пчињског, у плану је регионални систем управљања отпадом у Расинском округу, са центром у Крушевцу.

Тамо ће бити изграђена депонија, односно проширена постојећа и ту ће се одлагати отпад из Крушевца, Александровца, Варварина, Ћићевца, Бруса, али и Блаца. Вредност је 14,7 милиона евра.

Извор: Јужне вести
Аутор: Тамара Радовановић