Архива вести
                   

ОВЕ ГОДИНЕ ТРЕЋИНА КОТЛОВА ВИШЕ

9. jануар 2013.

Извор: Преглед / Бујановац - Пред око 130 радника „Мегала“ обећавајућа је година. Најпре им је фабрика  надокнадила заостале зараде, а пре три године фирма им је дуговала 15 плата. Уз подршку Фонда за развој, до истека минуле године, дуг им је готово у целости враћен.

„Још једна зарада биће исплаћена средином јануара. Том исплатом скинућемо велику обавезу према радницима и лакше ћемо пословати у наредним годинама“, изјавио је Драгољуб Костић, директор бујановачке фабрике котлова и опреме за централно грејање.

Кредит Фонда за развој од 40 милиона динара помогао је „Мегалу“да изађе из кризе. Производња је не само стабилизована, већ се из године у годину шири. Проширен је асортиман производа, освојена су нова тржишта и повећан је пласман. Све то је омогућило да запослени почну да примају плате редовно, али и да истовремено наплаћују своја ранија потраживања. „Мегал“ је 2010. године произвео и продао две хиљаде котлова, да би лане производња достигла две и по хиљаде комада.

Поред тога, уведен је и нов производни програм. У години која је почела, како наводи Костић, фабрика би требало да произведе 3.200 котлова, односно 30 одсто више него лане, што је чак 60 одсто више него пре три године. Tо ће утицати на наставак побољшавања стандарда запослених. Скоро две трећине котлова направљених у „Мегаловим“ погоним завршава на иностраном тржишту: у Грчкој, Македонији, Италији, Босни и Херцеговини, Албанији и Косову и Метохији.