Архива вести
                   

ОТВОРЕНА НОВА ЗГРАДА ОДЕЉЕЊА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ СУБОТИЦЕ У БУЈАНОВЦУ

18. новембар 2015.

Бујановац - Премијер Републике Србије Александар Вучић рекао је јуче, поводом отварања зграде коју ће користити Одељење Економског факултета из Суботице у Бујановцу, да услови за студирање у Бујановцу не постоје ни на Правном факултету у Београду, а студенте позвао да уче, наводећи да је знање веће од сваке политике.

Премијер Вучић је у обраћању студентима рекао да је њихов успех и то што су смогли снаге да превазиђу све локалне тензије, јер заједно студирају Албанци, Срби и Роми и позвао студенте да отворено разговарају о свим проблемима а не да их стављају под тепих.

„Све док разговарамо то је добро, уверен сам да ти разговори неће бити прекинути. Сви разговори доприносе бољем животу грађана Бујановца и Прешева", казао је Вучић.

Председник Владе Србије Вучић је рекао да ће Влада Републике Србије у наредном периоду бити посвећена отварању нових фабрика и радних места.

„То је био захтев људи који су ме чекали испред зграде факултета, који су без посла, и Срби и Албанци нису спомињали своју националну припадност ни вероисповест, сви су тражили да више фабрика отворимо у Бујановцу. Сигуран сам да ћемо направити озбиљан и важан резултат у будућности којим ће бити задовољни и Срби и Албанци, јер Влада Србије не прави разлику међу својим грађанима", казао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Влада Републике Србије у наредном периоду бити посвећена отварању нових фабрика и радних места.

Поводом отварања зграде коју ће користити факултет у Бујановцу, свечаном уручењу диплома студентима присуствовали и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхарт и амбасадор Швајцарске Жан Данијел Рух.

„На вама је сада да кроз образовање, упорност и слогу побијете све предрасуде које тако често ограничавају овај регион, да искористите све своје невероватне капацитете и станете раме уз раме са остатком Европе”, рекао је Давенпорт.

Рух је у обраћању студентима подвукао значај двојезичног образовања и нагласнио да само образовање није довољно.

„Треба да учите али треба и да радите, битно је стварати радне навике и применити оно што сте научили, јер то је најбољи начин да допринесете развоју своје општине и своје земље," рекао је Рух.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи рекао је да југ Србије није кризно жариште, већ место где ће доминирати различите културе и где ће етничке разлике представљати богатство.

Од представника Владе Републике Србије присуствовали су и министар просвете Срђан Вербић, председник Координационог тела за  општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, заштитник грађана Саша Јанковић и декан Економског факултета из Суботице Ненад Вуњак.

Министар просвете науке и технолошког развоја Срђан Вербић оценио је да је отварање школа и факултета веома значајно за сваку заједницу, а посебно за средине са мешовитим становништвом.  Он је истакао да је „отварање одељења Економског факултета пажљиво планирано и у то планирање били су укључени многи важни чиниоци овдашњих прилика, као и бројне организације и институције".

Декан Економског факултета у Суботици Ненад Вуњак рекао је да је пре четири године, када је отворено Одељење овог факултета у Бујановцу, било неизвесно да ли ће студенти дочекати завршетак циклуса од четири године образовања, јер није било адекватног простора, али да се заједничким напорима дошло до тога да је у октобру дипломирало првих 12 студената у Бујановцу

Вуњак је обраћајући се студентима у амфитеатру новосаграђене зграде рекао да су, упркос свим неизвесностима, заједнички програм и двојезична настава на српском и албанском језику „добили оцену десет".

Обраћање премијера Вучића студентима је неколико пута прекидао председник Националног савета Албанаца (НСА) Јонуз Муслиу, који је од њега тражио да одговори зашто се уџбеници који су донација косовског министарства образовања ,а намењени су основним школама у којима се настава одвија на албанском језику, два месеца држе на царини у Прешеву.

Премијер Вучић је у изјави новинарима, након обраћања у амфитетару, рекао да „не могу у Србији да се користе уџбеници у којима се учи да је Адем Јашари народни херој као и да ће о томе да ли ће косовски уџбеници добити дозволу да се користе у настави у Србији одлучити инспекцијске службе".

Зграда у којој је смештено Одељење Економског факултета у Бујановцу изграђена је и опремљена захваљујући Влади Републике Србије, делегацији ЕУ у Србији, Мисији ОЕБС у Србији, амбасадама Швајцарске и САД, као и општини Бујановац.

Одељење Економског факултета у Бујановцу је од свог оснивања, пре четири године, било смештено у просторијама Дома културе у Бујановцу, а касније у изнајмљеним просторијама стамбене зграде у центру Бујановца, да би се од јуче сви студијски програми и све четири године студија нашле под истим кровом.

 

 

 

 

Извор: Бета, ФоНет и Координационо тело