Архива вести
                   

ОТВАРАЊЕ ОДЕЉЕЊА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА У БУЈАНОВЦУ

28. октобар 2011.

У Бујановцу је у петак 28. октобра отворено одељење Економског факултета из Суботице. У прву генерацију академске 2011/2012. године уписано је 69 студената који ће наставу похађати на српском и албанском језику. За студенте из српске и ромске заједнице настава је на српском језику док ће студенти из албанске заједнице током четворогодишњег школовања слушати 14 предмета на албанском језику. Школовање свих студената биће финансирано из буџета. Оснивање одељења Економског факултета представља пример системског решавања високошколског образовања на југу Србије. Ово је прави пример сарадње националних заједница и заједничког рада на стварању услова за високо образовање младих у мултиетничкој средини.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа министар Милан Марковић на отварању одељења изјавио је да је то историјски дан за Бујановац јер је окончан трогодишњи посао на коме су радили Координационо тело, Министарство просвете и науке, Универзитет у Новом Саду, Економски факултет у Суботици, државни Универзитет у Тетову, представници Владе АП Војводине, канцеларија Високог комесара за националне мањине, мисија ОЕБС у Србији, амбасаде САД и Велике Британије, представници општине Бујановац, Национални савет Албанаца и остали представници међународне заједнице у нашој земљи.

„Отварање овог факултета прилика је за младе у Бујановцу из различитих заједница да им будућност буде боља него прошлост”, истакао је Марковић и нагласио да је образовање један од начина да Прешево, Бујановац и Медвеђа економски оживе.

Марковић је најавио да ће Координационо тело наставити да стипендира младе на југу Србије који желе да студирају.
 
Министар просвете и науке Жарко Обрадовић том приликом је истакао да је образовање подједнако важно за све људе. Он је нагласио да Србија води рачуна о образовању на језицима мањина, што показује отварање факултета у Бујановцу.

Шеф мисије ОЕБС у Србији Димитриос Кипреос изразио је наду да ће факултет постати центар пословних људи који ће радити на економском и културном развоју региона.

Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик рекла је да је „ово диван дан за југ Србије” и додала да је отварање факултета у Бујановцу „велика ствар” и похвалила ангажовање свих који су допринели да се успешно отвори ово одељење.

Посланик у Скупштини Републике Србије Риза Хаљими оценио је да је отварање одељења Економског факултета у Бујановцу веома добро за образовање младих људи на матерњем језику.

„Овај пројекат има све шансе да се одржи и да помогне грађанима да дођу до посла, али и помогне у економском развоју региона”, рекао је Хаљими.

Отварању факултета пристуствовао је и амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт који је, заједно са министрима, својим колегама представницима међународне заједнице у Србији уручио индексе једном броју студената.

Општина Бујановац за потребе одељења уступила је просторије дома културе „Вук Караџић“ чију адаптацију је финансирало Координационо тело. Неопходну рачунарску опрему обезбедили су Координационо тело и ПБИЛД програм Уједињених нација. Учионице је опремила општина Бујановац.
 
Студенти Економског факултета у Бујановцу, који се налази у адаптираним просторијама дома културе, предаваће седам професора Економског факултета из Суботице у настави на српском језику и пет асистената са Економског факултета из Тетова, у својству гостујућих професора у настави на албанском језику.