Архива вести
                   

ОРГАНСКА ХРАНА УЗ ПОМОЋ ТОПЛЕ ИЗВОРСКЕ ВОДЕ У СИЈАРИНСКОЈ БАЊИ

25. март 2019.

Медвеђа – Четворочлана ученичка екипа из Медвеђе осмисла је јединствени бизнис план о производњи органске хране у пластеницима који би се током целе године наводњавали топлом изворском и лековитим водом из Сијаринске Бање, која сада отиче у бањску реку. За ту идеју добила је трећу награду на регионалном такмичењу Савеза проналазача Србије, које се одржало у Врању под слоганом „Такмичарски дани младих предузетника и иноватора“.

Реч је заправо о формирању виртуелног предузећа, од идеје преко бизнис плана и његове одрживости.

“Ученици су најпре пошли од идеје да се искористе топле воде из 18 бањских извора које отиче у реку, а онда преко радионица дошли до финалне идеје оснивања предузећа за производњу органске хране током целе године, с приходима и расходима до добити. Цела идеја је њихова коју смо ми професори подржали”, објашњава један од професора, Раде Перовић.

Та идеја деценијама је присутна и у плановима локалних валсти, али у пракси се никада није реализовала, па изгледа да су млади, потенцијални бизнисмени, пажљиво слушали тарије и све то унели у компјутер.

Такмичили су се најбољи ученици VIII разреда основне школе и прве године средње школе: Анђела Златковић Милица Вулетић, Петра Лазић и Никола Филиповић, у пратњи Драгана Веселиновића и Радета Перовића, наставника ОШ „Горња Јабланица“ и ТШ „Никола Тесла“ из Медвеђе.

Првог дана одржана је радионица „Израда бизнис плана“ и едукација, а другог је у сали Дома Војске у Врању одржано такмичење на коме су Медвеђани заузели треће место.

Поред награђених ученика, председник Савеза проналазача, Слободан Бата Симић уручио је и две повеље “Михајло Пупин“ општини Медвеђа и председнику општине, Небојши Арсићу, који је присуствовао другом такмичарском дану и проглашењу најбољих.

„Од великог броја екипе из целе Србије, екипа из Медвеђе освојила је треће место и показала да је знање у малим срединама итекако на високом нивоу. Улагање у младе и науку се увек покаже као најбоља инвестиција, јер су они прави амбасадори општине Медвеђа”, каже први човек Медвеђе, Небојша Арсић.

Манифестацији је присуствовао и Државни секретар за привреду, Драган Стевановић, као и државни секретар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Нерић.

Иначе, Савез проналазача Србије постоји од 1956. године и броји преко 1000 активних чланова из 12 организационих јединица Србије.

Извор: Југмедиа и Координацино тело