Архива вести
                   

ОМЛАДИНСКО ПРЕДУЗЕТНИШТВО

17. септембар 2008.

УСАИД-ов програм економске сигурности организовао је Врању округли сто под називом „Омладинско предузетништво“. Циљ скупа је била идентификација проблема и изазова незапослености младих на југу Србије. Округли сто је имао за циљ и да омогући размену информација и сарадњу свих релевантих организација које су укључене у имплементацију стретегије развоја омладинског предузетништва и запошљавања. Скуп је отворио председник општине Врање Мирољуб Стојчић, а учесницима се обратио Мајкл Пилсбери , директор УСАИД-овог програма економске сигурности , Мирјана Арсић, саветница у Министарству за омладину и спорт и Данијела Ненадић, саветница директора Службе Координационог тела Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.
На скупу је истакнуто да је, према статистичким подацима, око 40% младих испод 25 година старости незапослено у Србији. Овај скуп је организован са идејом да покрене питања у вези са незапосленошћу младих у региону јужне Србије, јачања пословних вештина, приступа услугама и ресурсима потребним ради успешног пословања на тржишту.
УСАИД-ов програм економске сигурности промовише економски развој у неразвијеним подручјима Србије кроз подршку малим и средњим предузећима и омогућава усавршавање и оснаживање младих помажући им да стекну вештине непоходне да се укључе у економске токове.
Стратегија УСАИД-овог програма економске сигурности усмерена ка младима подразумева четири области рада - јачање омладинског предузетништва кроз програм Достигнућа младих; подршка стратегији Министарства омладине и спорта у области промоције запошљавања младих код послодаваца или кроз самозапошљавање, као и предузетништва; рад са приватним сектором у циљу стварања могућности праксе за младе ученике и студенте и развој образовних програма размене.
Извор: Југпрес, Координационо тело Србије зa Прешево, Бујановац и Медвеђу