Архива вести
                   

ОЛАКШИЦЕ ЗА ПОЧЕТНИКЕ У БИЗНИСУ

16. jануар 2018.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Ова година ће бити посебно важна за оне који тек размишљају да покрену свој посао, јер их очекује ослобођење од плаћања пореза и доприноса на зараде за себе, као и на зараде до девет запослених.

За почетак, фирме могу електронски да се региструју, без папира. Онлајн регистрација обухвата електронску пријаву потписану квалификованим електронским сертификатом предузетника или овлашћеног подносиоца пријаве, а е-пријава се попуњава у апликацији доступној преко портала Агенције за привредне регистре, где је омогућено и електронско плаћање платним картицама. За кратко време се на сајту АПР објављује и решење о оснивању.

Они који оснивају бизнис могу да рачунају на ослобађање од плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање и порезе на зараде, како у овој, тако и у наредној години. Ослобађање од плаћања пореза на зараде односи се на зараду предузетника и највише девет новозапослених у његовој фирми.

Почетници у пословању у овој години неће морати да користе печат у пословању с банкама, а нису ни у обавези да издају папирне фактуре и достављају их партнерима поштом, већ ће све активности око наплате посла моћи да заврше путем електронских фактура.

За почетнике у пословању важна вест је и могућност подношења нових електронских пореских пријава за утврђивање паушалног пореза, као и пореза на капиталне добитке.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело