Архива вести
                   

ОЕБС: ЦИЉ ЈЕ ПОТПУНА СЛОБОДА МЕДИЈА И БЕЗБЕДНОСТ НОВИНАРА У СРБИЈИ

1. јули 2022.

Београд - Мисија ОЕБС у Србији као и ОЕБС-ова организација за слободу медија организовали су тродневну конференцију посвећену слободи медија и безбедности новинара.У оквиру конференције одржани су састанци са властима, медијском заједницом, цивилним друштвом, укључујући и  Републичког јавног тужиоца,министра спољних послова Републике Србије те председника Скупштине Републике Србије.

Представљени су ризици од пристрасности и утицаја на локално новинарство а разговарало се и о слободи  новинарског изражавања. Конференцију је подржао и УСАИД Србија а о темама су говорили представници БИРН-а као и Повереница за заштиту равноправности.  Такође је презентован  Приручник за политику: Рефлектор на утицај вештачке интелигенције на слободу изражавања (САИФЕ), који пружа смернице државама како да заштите слободу говора.

Министар спољних послова Републике Србије, Никола Селаковић, састао се са представницом ОЕБС-а за слободу медија, Терезом Рибеиро, поручивши да Србија придаје велики значај питању слободе медија и сарадњи са представником ОЕБС-а за ову област.

Селаковић је информисао саговорницу да наша влада улаже велике напоре у примени Акционог плана за спровођење Стратегије развоја система јавног информисања за период 2020-2025. године и да ће се даље измене и допуне медијских закона у складу са Акционим планом, наставити након формирања Владе Србије.

Како је изјавио Шеф Мисије ОЕБС у Србији, Јан Брату, ОЕБС  ће наставити да подржава Србију на веома важном послу, спровођењу Акционог плана за медијску стратегију.

Конференцији су присуствовали и представници медија с југа Србије а  испред Службе Координационог тела присуствовала је  в.д.помоћнице директорке, Тамара Милошевић – Грбић.

Извор: ОЕБС, Танјуг, Координационо тело