Архива вести
                   

ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК ПОСЕБНЕ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ИНТЕГРАЦИЈУ АЛБАНАЦА У ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

12. април 2022.

Београд – Посебна радна група за интеграцију Албанаца са територија  општина Прешево, Бујановац и Медвеђа у државне институције,  конституисана је и на првом састанку  се разговарало о плановима, задацима и делокругу рада ове радне групе.

Поред представника свих државних институција које су учествовале у Друштвеном дијалогу на тему Заступљеност/интеграција у државне институције, у раду ове радне групе ће учествовати независни експерт. Будући да ће експерт бити ангажаван уз финансијску подршку Савета Европе и Делегације ЕУ у Србији, он ће раду Посебне радне групе приступити средином  маја месеца ове године.

Састанку су присуствовали чланови –  представници Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа,  Министарстава за људска и мањинска права и друштвени дијалог, грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре, за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Националног савета албанске националне мањине, те Мисије ОЕБС у Србији у својству посматрача.

Састанак је протекао у конструктивној атмосфери уз уверавање представника свих државних органа да постоји јака политичка воља за решавање свих захтева у вези са интеграцијом Албанаца у државне институције.

Посебна радна група је формирана у складу са  обавезујућим поступањима након другог Друштвеног дијалога у оквиру теме - Заступљеност/интеграција у државне институције, одржаног 11. марта ове године у Бујановцу.

Извор: Координационо тело