Архива вести
                   

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО “ДА СЕ БОЉЕ РАЗУМЕМО”

21. март 2019.

Медвеђа – У оквиру пројекта „Јачање заштите националних мањина у Србији“ који се финансира из Заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Хоризонтал Фацилитy“ за Западни Балкан и Турску, одржан је округли сто у хотелу “Гејзер” у Сијаринској Бањи, на тему: „Службена употреба језика и писама у јединицама локалне самоуправе“.

Догађај су организовали општина Медвеђа и Савет Европе у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Републичким секретаријатом за законодавство и Заштитником грађана.

Циљ догађаја је представљање правног оквира којим се регулишу права националних мањина, посебно у погледу службене употребе мањинских језика на локалном нивоу. Скуп је окупио представнике општинске управе, савета за међунационалне односе, националних савета за националне мањине и невладиног сектора.

Најпре се присутнима обратио председник општине, Небојша Арсић, а потом су присутни могли да чују и да се укључе у дискусију са консултантом Савета Европе, Владимиром Ђурићем, помоћницом министра Министарства државне управе и локалне самоуправе, Иваном Антић, помоћником директора Републичког секретаријата за законодавство, Дарком Радојичићем, саветницом у Стручној служби Заштитника грађана, Драганом Вујков.

ЕУ и Савет Европе су подржали општину Медвеђа са грантом од 15.820 евра у циљу спровођења пројекта „Да се боље разумемо“. Овај пројекат је пример добре праксе у спровођењу препорука Савета Европе, као и законодавног оквира на локалном нивоу, а у циљу унапређења права на службену употребу језика и писама националних мањина, као и промоцију толеранције.

Извор: Југмедиа и Координацино тело