Архива вести
                   

ОДНОС ПРЕМА АЛБАНСКОЈ И ОСТАЛИМ МАЊИНАМА У СКЛАДУ СА ЕВРОПСКИМ КРИТЕРИЈУМИМА

17. јули 2018.

Београд Поједини политичари са југа Србије покушавају да манипулишу осећањима албанске мањине, са циљем да успоставе вештачку равнотежу са тешким положајем Срба на Косову и Метохији, рекла је за „Вечерње новости" Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Како је рекла Јанковићева, то се односи на актуелни политички тренутак убрзаног тражења такозваног решења за КиМ, али је опасно, јер такве изјаве имају за циљ да подстичу поделе и анимозитете.

Јанковићева је то рекла коментаришући захтеве лидера Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе да њихова мањина добије права као Срби на северу КиМ, додајући да се  „осетљиво питање равноправности мора посебно чувати од погубног утицаја политичких манипулација".

Повереница је нагласила да је однос према албанској и осталим мањинама у складу са европским критеријумима.

„Однос према мањинама је изузетно осетљиво питање. Нас на Балкану је скупо коштало и у Србији је једно од приоритетних питања. Ко год се нама обратио, није остао без адекватне заштите", рекла је она, додајући да се половина притужби односи на Роме.

Упитана да ли сматра да је говор појединих политичара дискриминаторски, Јанковићева је одговорила потврдно.

„Има случајева да не воде рачуна. Често сам, нарочито током изборних кампања, упозоравала да без обзира на међусобна неслагања могу да воде политички дијалог уз поштовање", рекла је она.

„Битно је што људи с највише политичког и друштвеног утицаја шаљу врло јасне поруке о недопустивости таквог понашања", истакла је Јанковићева.

Број притужби грађана поверенику је у последње време у порасту за око 20 одсто, рекла је она, наводећи да је то сасвим разумљиво и очекивано.

Јанковићева је рекла да је важно да грађани пријављују повреде и да не треба да се плаше.

„Успешно решени случајеви шаљу поруку о недопустивости таквог понашања", закључила је Јанковићева у разговору за „Новости".

Извор: Танјуг, Вечерње новости и Координационо тело