Архива вести
                   

ОДБОР ЗА ЉУДСКА ПРАВА:НАПРЕДАК ЕВИДЕНТАН, ОСТАЈЕ ЈОШ ДА СЕ РАДИ

27. мај 2016.

Напредак на југу Србије постигнут је у интеграцији Албанаца у локалним иниституцијама власти, развоју инфраструктуре, образовању, здравству, безбедности и стабилним и индувидуалним правима,  али смо забринути због прекида разговора са централним властима, интеграцијама у окружним и републичким институцијама, а видљив је слаб  напредак у привреди и колективним људским правима, рекао је Белгзим Камбери, шеф Одбор за људска права из Бујановца на презентацији анализе  „(Не)Имплементација владиних споразума у вези са југом Србије“.

Пројекат је почео 2015.године, а финансирало га је Министарство иностраних послова Швајцарске и Фондације за отворено друштво.  Анализа је публикована на српском и албанском језику, а садржи сублимацију резултата после три споразума која су потписали представници државе и албанске заједнице на југу Србије и то 2001., 2009. и 2013. године.

Камбери је истакао да намера истраживања није било да се прави политичка платформа већ да се прикаже статистичко стање у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

„Важна је и похвална улога владиног Координационог тела, преко кога је у три општине од 2001. године до сада држава инвестирала 6 милијарди динара, углавном, у инфраструктурне пројекте“, истакао је Камбери. Он је коментаришући рад Координационог тела као позитивно издвојио социјалну помоћ, субвенције малим и средњим предузећима, донације, стипендије, отварање одељења Економског и Правног факултета Универзитета у Нишу у Медвеђи, а похвалио је и отварање Ванболничког породилишта у Прешеву.

Присутнима се обратила и Полин Монтоне Гацафери, заменица Швајцарског амбасадора, која је рекла да је фокус Швајцарске осигурање стабилности и обезбеђивање развоја Прешева, Бујановца и Медвеђе, те да би анализа требало да послужи за наставак разговора са властима у Београду као и да осигура услове за даљи напредак општина. Монтоне Гацафери је истакла да је уочен напредак и посебно истакла отварање Ванболничког породилишта и Одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу.

Поред представника цивилног друштва, политичких партија, медија, представника Координационог тела, скупу су присуствовали и представници међународне заједнице који су изнели заједнички став да је будућност економског развоја подстицање приватног предузетништва.

Присутнима су се обратили и новоизабрани председник општине Бујановац, Шаип Камбери и Шћиприм Арифи, председник Алтернативе за промене и кандидат за председника општине Прешево.   

ИЗВОР:Координационо тело