Архива вести
                   

ОД ВЛАДЕ 14 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПРОЈЕКТЕ ОПШТИНА ПЧИЊСКОГ ОКРУГА

10. мај 2019.

Бујановац, Прешево – Министарство за државну управу и локалну самоуправу доделило је укупно 490 милиона динара за реализацију 77 пројеката, који се односе на изградњу инфраструктуре, увођење е-управе или организацију културних, туристичких и спортских манифестација на локалу, као и за превенцију елементраних непогода.

Новац су добиле 63 локалне самоуправе у Србији међу којима је и пет општина са југа Србије: Бујановац, Сурдулица, Прешево, Босилеград и Владичин Хан. За ових пет општина је издвојено укупно нешто више од 14 милиона динара.

Министар Бранко Ружић је истакао да су средства у Фонду за локал ове године за 50 одсто већа него у 2018. години и оценио да ће одобрени пројекти допринети развоју општина и градова и добробити грађана.

„За средства из Фонда за локал ове године било је више од 200 пријављених пројекта, чија је укупна вредност преко две милијарде динара, што показује колики је значај овог фонда за локалне самоуправе“ рекао је Ружић и изразио жаљење јер није било могућности да сви пројекти буду подржани.

Први пут ове године, како је додао, биће финансирани пројекти за смањење ризика од климатских промена, елементарних непогода, па ће део средстава бити усмерен на превентивно деловање, како би заштитили имовину и локалних самоуправа и грађана.

„Број пријављених пројеката и њихова разноврсност показују да су наше локалне самоуправе способне да припреме пројектно-техничку документацију и утврде шта је потребно за побољшање живота грађана у њиховим срединама“, истакао је министар Ружић.

Од локалних самоуправа са југа, Бујановац је добио 4,7 милиона динара за унапређење и развој рада Скупштине ове општине, кроз увођење система за електронско вођење седница и гласање.

Прешеву је одобрено 2,4 милиона динара за пројекат дигитализације Скупштине општине.

Извор: ОК радио и Координационо тело