Архива вести
                   

Обраћање г-дина Милана Марковића, министра за државну управу и локалну самоуправу и председника Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, одборницима Скупштине општине Бујановац, 29. децембар 2008. год

29. децембар 2008.

Поштовани Председниче Скупштине општине Бујановац,

Поштовани одборници,

Обраћам вам се поводом данашњег дневног реда Скупштине општине Бујановац на којој ће одборници одлучивати о питањима од изузетне важности за грађане општине.

Желим да као председник Координационог тела подвучем да је најважнији принцип у нашем заједничком раду постизање, одржање и унапређење принципа мултиетничности и сразмерне заступљености етничких заједница у процесима одлучивања у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. Принцип мултиетничности постигнут је, договором свих страна, још 2002. године и наша је заједничка одговорност да се тај принцип одржи у циљу добробити свих грађана ове три општине.

Мултиетничност је једина будућност Прешева, Бујановца и Медвеђе. Овај процес је вредност на којем се темељи политика Владе Републике Србије и Координационог тела. Стога наглашавам да свака одлука која не доприноси остварењу овог циља, угрожава наше заједничке напоре да Прешево, Бујановац и Медвеђу учинимо јаким и стабилним општинама. Уверен сам да је процес постизања мултиетничности неминован и да је стуб успешне и одрживе интеграције. Другим речима, будите уверени да је садашње стање једноетничких власти у Бујановцу и Прешеву неодрживо.

Координационо тело сматра да све заједнице имају одговорност за остваривање визије Прешева, Бујановца и Медвеђе као развијених општина. Стога је важно да представници свих заједница буду равномерно укључени у органе локалне власти. Овој принцип, поштовани одборници, мора бити примењен и у светлу расправе и одлучивања по тачкама дневног реда данашње седнице Скупштине општине.

Позивам вас да још једном покажете одговорност и решеност да заједнички решавамо питања од важности за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Од вас очекујем да донесете одлуке које неће угрозити напоре да се формира мултиетничка власт у Бујановцу. Коначни договор о мултиетничкој власти у Бујановцу и Прешеву је услов за успешан даљи рад и остваривање циљева којима тежимо.

На крају желим да вас обавестим да сам размотрио све ваше примедбе на нацрт Стратегије Координациног тела и да сам уверен да ћемо у том погледу остварити пуно разумевање, као и у погледу реорганизације Координациног тела како би се глас вас који живите у овима општинама још јаче чуо.

Стога, поштовани одборници, постоје велике шансе да 2009. буде година значајних успеха у Медвеђи, Прешеву и Бујановцу. Отклоните све препреке које нам на том путу стоје, а једна од највећих у овом тренутку јесте чињеница да нема договора о учешћу Срба и Рома у власти у Бујановцу и Прешеву. Уверен сам да ћете показати одговорност и да ћете у складу са тим на данашњој седници донети одговарајуће одлуке.

Поштовани Председниче Скупштине општине, поштовани одборници, дозволите да Вам на крају пожелим сваку срећу, здравље и успех у новој 2009. години.