Архива вести
                   

ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ УГРОЖАВАЈУ ПОДРУЧЈЕ ТОКА ЈУЖНЕ МОРАВЕ

6. април 2015.

„Ноћас је пала већа количина кише, од 20 до 30 литара по метру квадратном, а све екипе Сектора за ванредне ситуације су у стању пуне приправности“, изјавио је Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Како је додао, најкритичније је подручје тока Јужне Мораве - од Прешева, Врања, Босилеграда, преко Ниша, Алексинца и Крушевца. Марић је рекао и да се, ако падавине буду веће од превиђених, не могу искључити могућности бујичних поплава на осталим мањим водотоковима.

Директор ЈП „Србијаводе“ Горан Пузовић, је рекао да је хидролошка ситуација у Србији сложена, али да нема разлога за панику.

„Током марта је било 80 милиметара падавина по квадратном метру, што је за чак 50 одсто више од вишегодишњег просека. У складу са саопштењем РХМЗ, у предузећу „Србијаводе”уведено је дежурство током 24 часа , а издат је и налог да се опрема и људство распореде на критичним тачкама. Постоји координација са Сектором за ванредне ситуације МУП-а и локалним штабовима за одбрану од поплава“, рекао је Пузовић.

На рекама у Србији тренутно се на 97 локација поправљају оштећења на насипима која су изазвале поплаве у мају 2014. године.

Извор: Југмедиа и Координационо тело