Архива вести
                   

ОБЕЗБЕЂЕНА ВЕЋИНА УЏБЕНИКА НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ

1. септембар 2014.

Министар просвете, науке и технолошког развоја, Срђан Вербић заједно са председником Координационог тела за општине Прешешво, Бујановац и Медвеђу, Зораном Станковићем поделили су бесплатне уџбенике и ранчеве са школским прибором ученицима првих разреда у основним школама „Бранко Радичевић“ и „Наим Фрашери“ у Бујановцу. Том приликом министар Вербић рекао је да је држава испунила обећање и да је одштампала бесплатне уџбенике за ђаке националних мањина.

„Не постоје бесплатни уџбеници, све њих морамо да платимо или из буџета или родитељи да их купе. Оно што је нама циљ јесте да сви који су угрожени, они који не могу да плате, да сви они добију уџбенике“, изјавио је Вербић. Министар просвете истакао је да је за све нас на нивоу целе земље интерес да уџбеници буду бољи.

Након посете школама министар просвете Вербић састао се председником општине Бујановац, Нагипом Арифијем. Након састанака министар просвете и председник општине Бујановац оценили су да је за основце који похађају наставу на албанском језику обезбеђена већина уџбеника, али да за неке предмете још нису одобрени уџбеници.

„Сви захтеви и сви предлози су усмерени ка томе да ђацима у школама у Бујановцу буде боље, да имају боље услове за рад и мислим да око свих захтева имамо сагласност да је важна ствар коју морамо решавати. Оно око чега се не слажемо у овом тренутку је динамика решавања проблема“, објаснио је министар Вербић.

Координационо тело је и ове године обезбедило комплете школског прибора за ђаке прваке у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. Ове године подељено је 950 ранчева за ђаке правке.

ИЗВОР: Кооординационо тело, РТС1, Политика, Наше новине