Архива вести
                   

ОБЕЗБЕЂЕН НОВАЦ ЗА ПОВЕЗИВАЊЕ РАДНОГ СТАЖА РАДНИЦИМА

14. март 2017.

Београд - Сви бивши радници којима послодавци нису уплаћивали доприносе и који имају „рупу” у стажу, могу до краја 2017. године да се пријаве за повезивање стажа. Новац је обезбеђен из државне касе, а право да се пријаве имају запослени у фирмама у процесу приватизације, реструктурирања или у стечају.

Према закључку Владе, одлука се односи на све који су 13. августа 2014. имали ознаку „у реструктурирању”, а који су стекли услов за пензију. Исто важи и за бивше запослене над којима је стечај отворен у 2015, 2016. и 2017. години, али и за све оне који у 2017. испуњавају услове за пензију и којима по том основу престаје радни однос.

До краја прошле године  су само 923 радника успела да повежу стаж и да остваре један од услова за пензију, иако је држава обезбедила новац за 13.000 запослених из предузећа у реструктурирању.Надлежни су током 2016. наглашавали да продужења рока за повезивање радног стажа неће бити, али држава је ипак одлучила да то учини и у 2017, јер је прошле године одзив радника на које се одлука односила био мали.

Запослени који реше да на овај начин повежу стаж, морају да знају да је различит поступак за подношење захтева за раднике предузећа у реструктурирању, а другачији за повезивање стажа бившим запосленима у фирмама над којима је стечајни поступак отворен у последње две године или ће то бити учињено ове године.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело