Архива вести
                   

О ПРОБЛЕМИМА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

1. новембар 2013.

Врање-Бујановац - У оквиру јавне кампање „Ми – ту”, која је посвећена унапређењу свести грађана о значају поштовања права мањина, у Врању и Бујановцу су одржане трибине о проблемима особа са инвалидитетом. Трибине су организоване за ученике и ученице Економско-трговинске школе у Врању и средње школе “Сезаи Сурои”  у Бујановцу, а  на њима су учествовали  извршни директор Удружења студената са хендикепом из Београда, Милан Јанковић, и координатор у Удружењу „Генератор“ из Врања, Далибор Плечић.

Више од  60 ученика  српске и албанске националности имало је  прилику да добије више информација о проблемима особа са инвалидитетом  кроз презентацију историјског развоја модела приступа хендикепу, осносно о саосећајном, медицинском и социјалном моделу, као и о проблемима младих са хендикепом у образовању и о значају инклузивног образовања. Делимично је указано и на саму терминологију која утиче на разбијање предрасуда и на значај различитости у друштву уопште.

У наредним месецима биће одржано још 8 трибина на којима ће национални експерти представити ученицима шест средњих школа у Владичином Хану, Врању, Бујановцу и Прешеву добру праксу и успешне механизме којима се може утицати на побољшање положаја мањина.

Кампања “Ми – ту” почела је обележавањем Светског дана мира, 21. септембра, уличном изложбом фотографија “Ратна прича” у Бујановцу, а настављена серијом трибина о међуетничким односима у јужнојСрбији. У оквиру кампање у новембру ће бити реализоване и уличне акције којим ће се обележети 9. новембар –међународни дан борбе против фашизма, 16. новембар – међународни дан толеранције, 25. новембар – међународни дан борбе против насиља над женама, као и омладински новински додаци о проблемима припадника мањина.

Кампања се реализује у оквиру пројекта “Изједначи ме”, који реализује „Генератор“ из Врања, а финансира Делегација ЕУ у  Републици Србији.

Извор: Југпрес и Координационо тело