Архива вести
                   

НОВИ САД ПОМАЖЕ ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

16. јун 2016.

Нови Сад - Нови Сад ће упутити Пчињском округу, односно општинама Бујановац, Прешево и Босилеград, помоћ у борби против нодуларног дерматитиса, опасне заразне болести стоке познате и као „сточна вариола вера”, која се преноси убодом инсекта.

Како наводе у кабинету градоначелника Милоша Вучевића, Нови Сад ће на југ Србије упутити хеликоптер или авион за запрашивање комараца, у зависности за чим буде било потребе. У угрожена подручја ће бити послато и 15 возила са уређајима за сузбијање инсеката са земље, препарати за сузбијање инсеката који су преносници, препарати за дезинфекцију који сузбијају вирус, као и људство које ће руковати возилима.

Кључне мере за сузбијање болести су рана идентификација, забрана кретања, спречавање илегалног транспорта животиња и уништавање заражених говеда.

Апелу Владе Србије придружује се и град Нови Сад, те позива власнике животиња да сумњиве случајеве благовремено пријаве локалним ветеринарским станицама, каже се у саопштењу кабинета градоначелника Новог Сада.  

Извор: Танјуг, Блиц и Координационо тело