Архива вести
                   

НОВЕ МЕРЕ У БУЈАНОВЦУ: МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И НА ОТВОРЕНОМ, ЗАБРАНА ОКУПЉАЊА ВИШЕ ОД 10 ЉУДИ

16. јули 2020.

Бујановац – Да ли ће, недељу дана по увођењу, у општини Бујановац почети спровођење ванредних мера против Ковид-19, нарочито оних који се тичу ограничења радног времена угоститељских објеката на период од 7 до 20 часова, биће познато у четвртак, 16. јула, за када је заказана седница општинског Штаба за ванредне ситуације.

Оно што је сигурно је да ће Штаб ускладити одлуку са оним што је прописао републички Кризни штаб, а то је, између осталог, обавезно ношење заштитних маски и на отвореном простору када није могуће држати дистанцу од 2 метра и забрана окупљања више од 10 људи и на отвореном.

Ове мере ће важити на територији целе земље и почеће да се примењују од петка, 17.  јула.

„Заштитне маске су обавезне и на отвореном простору, на местима на којима није могуће обезбедити растојање од један и по метар, попут редова испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта и слично. На свим осталим јавним местима на отвореном простору, препоручује се ношење заштитних маски. За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од један и по метар, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра“, саопштио је Кризни штаб.

Регулисање рада угоститељских објеката остаје на локалним самоуправама, а бројни градови и општине које су због ширења короне прогласиле ванредну ситуацију или увеле ванредне мере, ограничили су радно време кафића и кафана до 20 часова.

Тако је било прописано и у општини Бујановац мерама усвојеним 8. јула на предлог директорке Дома здравља др Леле Јовановић, због „алармантне ситуације са корона вирусом“.

Међутим, иако је спровођење мера требало да почне „са даном доношења“, како стоји у докумету, који је истог дана потписао заменик команданта Штаба Стојанча Арсић, примену је одложила Општина Бујановац обавештењем упућеним грађанима да мере не важе до нове процене ситуације „у наредна два дана“.

Дом здравља Бујановац чека резултате тестова за још 37 сумњивих случајева.

Укупан број оболелих у општини Бујановац од почетка епидемије сада је 41.

Извор: Бујановачке и Координационо тело