Архива вести
                   

НОВА ВРСТА ШАМПИЊОНА СА ЈУГА СРБИЈЕ

14. фебруар 2018.

Бујановац – Горан Стаменковић из Жбевца, који је најстарији узгајивач шампињона у бујановачкој општини, недавно је на тржиште југа Србије испоручио нову сорту печурака, царски шампињон.

„Први принос од стотину пробних брикета  царског шампињона убрао сам пре 15 дана. Нико пре мене у Јабланичком и Пчињском округу није произвео ову врсту  печурке.  Сав убрани плод сам зачас продао, иако је то новина за локално тржиште. За разлику од обичног, белог шампињона, чијом производњом се бавим од 2000. године, овај царски је меснатији, садржи мањи проценат воде, има другачији укус и траје дуже,” казао је Горан.

На Зеленој пијаци у Бујановцу је ове седмице продавао беле шампињоне, које је почео да узгаја међу  првим, тада врло ретким произвођачима  на југу Србије. Каже да од тог посла  може солидно  да се живи. Тренутни Горанов производни капацитет печурака  на породичном имању у Жбевцу је хиљаду  брикета (комада компоста) у којима узгаја беле шампињоне.

Осим на локално тржиште, један део приноса пласира и у суседну Македонију. Овај вредни домаћин подсећа да је плантажно засадио шипурак и дрењине, тако да се однедавно, осим печуркама, бави и производњом каша и џемова од тог квалитетног и врло траженог воћа.

Извор: Бујановачке и Координационо тело