Архива вести
                   

НЕУМОРНИ ЧУВАРИ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА У МЕДВЕЂИ

18. фебруар 2019.

Медвеђа – Мештани планинских села у општини Медвеђа лети се друже на мобама, а зими на седницама, како их зову. То су посела на којима се окупљају да певају, играју, свирају, приповедају. Од прошле године имају и подршку Туристичке организације.

Са брда на брдо стиже позив за дружење: "Вечерас седница у Лецу, јави даље". На улицама у рударском селу Лецу је тек покоји житељ, а има их око 300. Спремају се за седницу. Радован Вуковић је некадашњи рудар и један од најбољих гуслара у земљи. Остало им, каже, од предака да уз гусле саборују и приповедају.

"Прави чувар историје су гусле. Настале су од јавора, направљене од јареће коже, струна и онда се с тим преносило са колена на колено", прича Вуковић.

У препуној школској сали разлежу се звуци гусала, гајди, фруле. Фрулаш Миљан Токовић сам компонује мелодије.

"Из срца, из душе и онда ми некад дође, тако, да могу да створим неке тонове којима се понекад и сам изненадим", каже Токовић.

Уз лепоту звука свирале, радо се поведе и медевачко коло.

Ситан вез је и на платну. И у осмој деценији, жене су веште са иглама и вретеном. Биљана Шуковић везе пешкире за сватове и кола, јер јој се удаје унука.

Неуморни у колу, али и у циквању и сакривању прстена. Старе игре, обичаји, песме. Седнице су од прошле године и у календару Туристичке организације.

Љубиша Ристић, директор Туристичке организације Медвеђа, каже да показују младима како се некада живело и дружило, и како се проводило време у дугим зимским данима.

Седнице, Косидба у Маровцу, Богуновачке игре, Дан усмене традиције, залог су за будућност. Да се сачува богата ризница народног стваралаштва Горње Јабланице.

Извор: РТС и Координационо тело