Архива вести
                   

НЕОПХОДНА ВЕЋА ПОДРШКА МОБИЛНИМ ТИМОВИМА ЗА СОЦИЈАЛНО УКЉУЧИВАЊЕ РОМА

25. март 2019.

Бујановц – Унапређење комуникације са ромском заједницом, обезбеђивање институционалне одрживости и финансирање оперативних планова мобилних тимова су преко потребни за повећање социјалне инклузије Рома у локалним заједницама, закључак је састанака одржаних у марту са мобилним тимовима за социјално укључивање Рома из Врања, Бујановца, Лесковца и Прокупља.

Са мобилиним тимовима из Врања, Лесковца, Беле Паланке, Бојника, Бујановца, Крагујевца, Крушевца, Прокупља, Новог Сада, Сомбора, Ваљева, ГО Звездаре и Палилуле, Панчева, Оџака и Ковина, као локалним међусекторским механизмима формираним у оквиру локалних самоуправа, одржан је циклус радионица током којих се дошло до ових закључака.

Учесници мобилних тимова, упознати су са циљевима и оствареним резултатима пројекта “Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима – Становање Рома“, у свакој од три компоненте, и то: израда пројектно-техничке документације за унапређење услова становања у подстандардним насељима, успостављање локалних међусекторских механизама за реализацију мера и услуга у областима од значаја за унапређење становања, образовања, запошљавања, социјалне и здравствене заштите, очувања и промоције културног идентитета ромске националне мањине и праћење и подршка реализацији 13 инфраструктурних пројеката.

Мобилни тимови формирани су са циљем препознавања и сагледавања реалних потреба ромске популације на терену, као и утврђивања подршке која је потребна како би се побољшао њихов свеукупни положај, а у складу са Стратегијом за социјално укључивање Рома у Републици Србији за период 2016-2025. године.

Пројекат „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима – Становање Рома“ једна је од иницијатива коју подржава ЕУ уз сарадњу Владе Србије. Уговорно тело пројекта је Министарство финансија, а главни корисници су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Канцеларија за људска и мањинска права.

Важан део пројекта је шема бесповратних средстава (грантова) у оквиру које се подржава 11 пројеката на локалном нивоу у укупној вредности од 7,55 милиона евра. У оквиру иницијативе биће обезбеђено стамбено решење за преко 700 Рома, те побољшање инфраструктурних услова за преко 5.000 припадника ромске популације.

Извор: Југмедиа и Координацино тело