Архива вести
                   

НЕКСУС ВРАЊЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „УНАПРЕЂЕЊЕ МЕЂУЕТНИЧКЕ САРАДЊЕ ВРАЊА И ТУТИНА ОСНАЖИВАЊЕМ ДЕВОЈЧИЦА И ЖЕНА ПРИПАДНИЦА ЕТНИЧКИХ МАЊИНА”

3. децембар 2019.

Удружење грађана НЕКСУС Врање је у оквиру пројекта „Унапређење међуетничке сарадње Врања и Тутина оснаживањем девојчица и жена припадница етничких мањина и умрежавање релевантних актера из локалних средина” организовало састанак заговарања са представницима институција.

Према речима Милене Димитријевић, руководиоца пројекта, сатанак је организован са циљем идентификовања основних проблема жена из етничких мањинских група, укључујући и жене мигранткиње, и био је посвећен организовању акцуја на локалном нивоу.

На састанку су размењна искуства о положају жена из мањинских група из перспективе институција. Закључено је да постоји потреба оснаживања жена и девојчица у области репродуктивног здравља, о чему је говорила Јозица Бранковић виши физиотерапеут. Према њеним речима, биће организована предавања на тему репродуктивног здравља и гинеколошки прегледи жена.

У плану су и едукативне радионице са девојцицама 7. и 8. разреда из три основне школе. Овом аккцијом ће бити обухваћено око 100 жена и девојчица ромске националности, као и мигранткиња.

Удружење грађана НЕКСУС Врање овај пројекат спроводи са партнерском организацијом ИМПУЛС из Тутина, а пројекат финасира Европска унија, у у партнерству са Владом Републике Србије, преко програма ЕУПРО.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело