Архива вести
                   

НЕБОЈША АРСИЋ, ПРЕДСЕДНИК ПРИВРЕМЕНОГ ОРГАНА ОПШТИНЕ МЕДВЕЂА: ПОЛИТИЧКА СИТУАЦИЈА СЕ СТАБИЛИЗУЈЕ

17. јули 2015.

Медвеђа – „Наши напори усмерени су ка политичкој и економској стабилизацији општине и мислим да су први резултати видљиви”, изјавио је председник петочланог Привременог органа општине Медвеђа Небојша Арсић, специјалиста интерне медицине и магистар кардиологије.

На основу чега процењујете да нема више анимозитета, који је и довео до увођења привремних мера.

Привремени орган чине три члана из СНС-а, један из Групе грађана Горња Јабланица и један из албанске партије ПДД Ризе Хаљимија. Све одлуке се доносе консенсзусом, што је веома важно. Нема ни примисили о реваншизму према припадницима бивше власти, а постоји сарадња и са појединим бившим члановима власти. Једноставно, нема више напетости.

У току је акција да се Сијаринска бања уврсти у ред бања за ђачке екскурзије, а радимо и на томе да ова бања постане и место где ће се одржавати конгресни скупови. Бања, иначе, заузима кључно место у нашим развојним програмима.

Док сте били у опозицији, говорило се о малверазицијама током последње деценије у Медвеђи, као и о обелодањивању неправилности.

Задатак чланова Привременог органа је пре свега да припреми локалне изборе, да се они спроведу по закону и у демократској атмосфери, као и да се учини све на побољшању комуналне инфарструктуре и ставрању бољих услова за живот грађана.

Тек сте нешто више од месец дана на власти. Какво стање сте затекли у буџету?

Планирани буџет општине Медвеђа за 2015. годину је 498.925.000 динара, на чије формирање нисмо ми утицали. У првих шест месеци реализовано је свега 149.700.000 динара, односно, 29,25 посто. Буџет није преоптерећен великим дуговањима, па се ради с тиме што је на располагању.

Ситуација око фабрике пелета, у којој је примљено 60 радника, којима општина исплаћује заостале зараде, је веома компликована и замршена.

У току су анализе, али је врло неизвесно како ћемо изаћи из тог проблема.

А шта се то тренутно ради на територији општине?

Одржава се путна инфараструктура, што нимало није лак и једноставан посао с обзиром да се ради о планинским теренима и великој разуђености, затим, уводи се улична расвета на ободима вароши, граде потпорни зидови као превентива од клизишта и ради се атмосферска канализација. Нема капиталних инвестиција дуже време јер оне нису ни могуће са овако скромним буџетским средствима.

Пут Лебане-Медвеђа је у катастрофалном стању.

Обратили смо се Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са захтевом за комплетну реконструкцију магистралног пута Лебане-Медвеђа у дужини од 22 километра, али и ревитализацију пута до Мутиводе, и то би била капитална инвестиција. Надамо се успеху.

Шта је са обећањима о стабилној општини која би била укључена у програм развоја Републике Србије, како сте рекли приликом постављења?

До капиталних инвестиција стиже се преко републичког буџета и донатора и то не само у случају Медвеђе. С тим у вези интензивно се ради на успостављању контаката са министарствима Владе Србије и са донаторима.

Осмог јула потписао сам уговор са Управом за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде и заштите животне средине о коришћењу средстава за уређење пољских путева.
Према овом уговору, општина Медвеђа је добила 7.000.000 динара за уређење пољских путева у површини од 61.800 метара квадртаних. Циљ је, међутим, да се побољша наш буџет, на шта се увелико ради.

Шта, на пример?

Потписивање уговора за атарске путеве

Општина Медвеђа добијаће током следећих осам месеци експертску подршку за припрему програмског буџета и петогодишњих планова капиталних инвестиција, коју ће финансирати Европска унија и Влада Швајцарске преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС. Циљ ове техничке подршке је да знатно унапреди процес припреме буџета општине Медвеђе, а прелазак на програмско буџетирање је кључни корак за побољшање ефикасности и корисности јавне потрошње. Овај метод израде буџета, који се користи широм света, омогућиће општини Медвеђа да планира јавне финансије у складу са приоритетима и на дуже рокове, унапредиће одговорност међу буџетским корисницима и омогућити прецизнију процену коришћења јавних средстава. Поред тога, биће решено и питање планирања и финансирања изградње нове инфраструктуре, с обзиром да су средства мала и често недовољна за системско финансирање капиталних инвестиција.

Извор: Југмедиа и Координационо тело