Архива вести
                   

НАРОДНИ ХЕРОЈИ ДОБИЈАЈУ НОВИ СПОМЕНИК НА „КИСЕЛОЈ ВОДИ“

21. март 2019.

Бујановац – Споменик Александру Станковићу и Јосифу Јањићу на „Киселој води“, скојевцима стрељаним 1943. на том месту, срушен је већ десетак година, али сада из СУБНОР-а (Савез удружења бораца народно-ослободилачког рата) најављују комплетну рестаурацију и сређивање околине па ова дестинација поново може да постане једно од омиљених излетишта Бујановчана.

Околина споменика са чесмом из које истиче кисела вода, данас је у лошем стању.

Слова на споменику су готово неводљива, степениште урушено, као и зид у рупи око чесме, растиње је несређено а гомилице смећа и пластичних кеса као тужни декор само допуњују општу слику наше небриге и заборава.

Бујановачки скојевци (СКОЈ – Савез комунистичке омладине Југославије), које су ту крајем 43. стрељали окупатори, без обзира на идеологију и остале предрасуде, то свакако нису заслужили.

Божидар Недељковић, председник СУБНОР-а  најављује да ће са доласком лепог времена и споменик на Киселој води са околином добити нови изглед.

Према његовим речима, код каменоресца је већ поручена мермерна плоча која ће бити налепљена на стари споменик.

Он признаје да споменик десетак година стоји оборен јер СУБНОР није имао новчаних средства за радове:

„Упутили смо захтеве за помоћ могућим донаторима, затим локалној самоупорави, и неки су се већ одазвали и обећали подршку. Углавном, новац сада имамо и ускоро крећу радови“, рекао је Недељковић.

Председник СУБНОР-а каже да не зна како је споменик оборен, али додаје како није сигуран да је пао сам од себе и зуба времена:

„Многи симболи и споменици из Другог светског рата су у јадном стању. Срамота је како изгледа биста Карпошу у Биљачи, а бисте у парку Јосифу Јањићу, Александру Станковићу и Стојану Васиљевићу обаране су неколико пута“, подсећа Недељковић.

Јосиф Јањић задржао је своју улицу коју у Бујановцу зову и Црквена, ако и Александар Станковић који је, међутим, после 1991, у доба српског просвећења, Светом Сави уступио име средње школе.

Извор: Бујановачке и Координацино тело