Архива вести
                   

НАПРЕДНА ОБУКА ЗА НАСТЕВНИКЕ СРПСКОГ КАО НЕМАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

31. мај 2016.

Бујановац - У оквиру пројекта “Примена препорука за унапређење наставе српског као нематерњег језика у основним школама у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи“ на Одељењу Економског факултета у Бујановцу је организована напредна обука за наставнике. Они су током школске 2014/2015. године прошли први циклус обука.  У сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Педагошким заводом Војводине, у овим обукама су учествовали и наставници који реализују наставу истог предмета на територији АП Војводина.

Напредна четвородневна обука је била  фокусирана на теме рашчлањивања језичког знања на четири вештине: слушање, читање, писање и говор. Теме су обухватале упознавање наставника са доменима знања за сваку вештину, преношење знања, проналажење материјала за обуку, као и процену и тестирање сваке од вештина у складу са Заједничким европским оквиром за живе језике.

Прво тестирање ученика након почетка примена програма, изведено је у септембру 2015. године, друго крајем фебруара 2016., а треће тестирање након напредне обуке, завршено је 31. маја 2016. године..

Пројекат реализује Координационо тело уз подршку Амбасаде Велике Британије, Канцеларије високе комесарке за националне мањине, програма Европског Прогреса и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. 

Извор: Координационо тело