Архива вести
                   

НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ ЋЕ И ДАЉЕ ИМАТИ СВОЈЕ МЕДИЈЕ

2. април 2015.

Ниш - Савети националних мањина моћи ће да формирају своје медије и након 1. јула када престаје финансирање медија из буџета локалних самоуправа, изјавио је јуче у Нишу државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић.

„Закон о јавном информисању предвиђа да Савети националних мањина могу да формирају своје медије преко фондација. Финансирање тих медија неће имати никакве везе са пројектним финансирањем, оно ће се одвијати преко посебног канала, у складу са Законом о заштити права и слобода националних мањина", рекао је Мирковић на скупу посвећеном примени нових медијских закона.

Мирковић је истакао да ће медији које су већ формирали Савети националних мањина наставити да функционишу као и до сада, а према његовим сазнањима, интересовање за оснивање сопственог медија показао је једино Национални савет Албанаца.

Он је казао да је Министарство културе и информисања у сталном контакту са Министарством за рад како би био решен проблем вишка запослених у медијима којима предстоји приватизација.

„Влада Србије је на почетку године усвојила препоруке за решење тог проблема, али још не можемо говорити о детаљима те препоруке", казао је Мирковић.

Према његовим речима, медији који у првој половини године не могу да конкуришу за пројектна средства јер нису приватизовани, моћи ће то да учине у другој половини године.

„Министарство културе је предвидело средства за конкурс који ће бити расписан после 1. јула, а локалним самоуправама је такође предложено да део средстава планирају за расписивање конкурса у другој половини године", рекао је Мирковић.

Државни секретар је истакао да ће пројектно финансирање донети бољитак и гледаоцима и медијским кућама у Србији, али да се сигурно тај бољитак неће осетити „преко ноћи".

Извор: Бета, Актер и Координационо тело