Архива вести
                   

НА ЈУГУ СРБИЈЕ ИМА ЈОШ ДОСТА МИНА

11. април 2014.

Бујановац - У Бујановцу је, у организацији Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и Центра за разминирање, одржана презентација проблема везаних за мине и друга неексплодирана убојна средства.

Директор Центра за разминирање, Бранислав Јовановић, изјавио је да је у општинама Бујановац и Прешево 3,3 милиона квадратних метара земљишта под минама. По његовим речима, те површине су ограђене и обележене, уз упозорење за мештане, још од завршетка сукоба на том подручју 2001. године. Јовановић је реако да је у општинама Бујановац и Прешево обележено и девет локација на којима се сумња да мина има у групама.

„У општинама Бујановац и Прешево је од 2007. године до данас очишћено по око милион квадратних метара земљишта под касетном муницијом и минама. У току је уклањање мина код села Церевајка у општини Прешево, које је у завршној фази и које се обавља уз помоћ донације САД", казао је Јовановић.

Јовановић је навео да Центар за разминирање стално обележава локације са минама помоћу табли са упозорењима, које грађани често уклањају и ломе.   

Зоран Станковић, председник Координационог тела, је рекао да та државна институција, заједно са Центром за разминирање и Владом Републике Србије, активно ради на овом проблему, као и да се труди да заједно са представницима међународне заједнице обезбеди још најмање око 6 милиона евра као би се простор јужне Србије учинио безбедним по становништво.

По подацима Општинског центра за ванредне ситуације у Бујановцу, од заосталих касетних бомби и мина у тој општини је од 1999. године погинуло седам особа, а 22 су рањене.

Неексплодиране касетне бомбе, заостале након НАТО бомбардовања, потпуно су очишћене 2012. године са локација у општинама Прешево и Бујановац. Тај прјекат је финансирало Министарство иностраних послова Краљевине Норвешке, а имплементирала га је Норвешка народна помоћ.

У општинама Бујановац и Прешево заостала минска поља се налазе углавном у Копненој зони безбедности, према Косову.  Процењује се да би за уклањање мина са тог подручја било потребно шест милиона евра.

Извор: Радио-телевизија Србије и Координационо тело