Архива вести
                   

МУЛТИЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У БУЈАНОВЦУ

6. октобар 2010.

Посебна Радна група  за високо образовање на југу Србије, коју чине представници Министарства просвете, Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Националног савета Албанаца, домаћи и страни стручњаци, у среду 6. октобра донела је препоруку да се у Бујановцу отвори високошколска установа економског профила.

Након састанка посебне Радне групе, одржана је конференција за медије на којој су говорили председник Координационог тела Милан Марковић, високи комесар за националне мањине Кнут Волебек и помоћник министра просвете Зоран Костић, Марковић је изјавио да је одлука о отварању одељења економског факултета у Бујановцу донета консензусом и додао  да су "сва питања препуштена онима који се професионално баве образовањем националних мањина, јер не желимо да образовање буде политичка тема".

Овом приликом Марковић је изразио наду да ће први студенти бити уписани на Економски факултет у Бујановцу следеће године, и да ће та високошколска установа бити средство повезивања српске, албанске и ромске заједнице.

"Важно је да студенти након завршеног факултета буду спремни да обављају посао у било којој државној институцији", рекао је председник Координационог тела и указао да факултет не треба да буде место где ће се студенти раздвајати, већ где ће научити да раде, живе заједно и доприносе својој заједници.

"Влада Србије  свесна је проблема који постоји у области образовања у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, а посебно оних који се односе на припаднике албанске националне мањине", рекао је Марковић и додао да је недавно формиран и Национални савет Албанаца значајан фактор у решавању проблема из области образовања.

Комесар за националне мањине Кнут Волебек казао је да је област образовања важна за сваког појединца, али и за регион, јер утиче на његов развој, интеграције и одрживост.

"Драго ми је што ће високошколска установа бити отворена за грађане чији је језик албански, али она ће бити и мултиетничка и отворена за све заинтересоване грађане овог региона", рекао је Волебек.

"ОЕБС веома пажљиво прати шта се дешава у области образовања на југу Србије и преко своје канцеларије у Бујановцу и мислимо да су значајна настојања Владе Србије и Координационог тела да те проблеме решавају. Образовање је веома важно за сваког човека и оно одређује наш животни пут, али је важно и за интеграцију заједнице у друштву у којем живи“, истакао је Волебек и указао да је мултиетничко образовање велики изазов за све државе чланице ОЕБС-а те да Србија може да примени позитивна искуства и савете других земаља из те области.

Помоћник министра образовања Зоран Костић рекао је да ће проблем уџбеника на албанском језику бити решен до краја октобра и да је сада образовање на језицима мањина регулисано одговарајућим законом.